На порядку денному зустрічі були питання підвищення рівня інституційної спроможності системи забезпечення роботи Верховної Ради України й обговорення законопроекту №8327 щодо Етичного кодексу народного депутата України. 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на початку зустрічі наголосив, що це важливі питання як в контексті внутрішньої роботи, так і щодо євроінтеграційного шляху України.

«Триває нескінченний, у гарному сенсі, процес реформування Парламенту. Ми дотримуємося рекомендацій європейських колег, усе діджиталізуємо. Це нешвидко, але ми просуваємося», — зауважив Перший віцеспікер. 

Присутні обговорили пропозиції щодо оновлення редакції Постанови ВРУ «Про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України», які презентував  заступник Керівника Апарату, керівник Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України Михайло Теплюк. Зокрема, йшлося про: 

- законодавчий процес та його адаптацію до права ЄС;

- окремі інструменти взаємодії Парламенту й Уряду;

- цифровий Парламент: відкритість,  прозорість й ефективність;

- інституційна спроможність Парламенту;

- парламентська реформа: конституційний вимір.

«Після рішення Євроради почати переговори про вступ України до ЄС, законодавче навантаження на Парламент у контексті євроінтеграції зросте. Тому важливо внести необхідні реформи, посилити взаємодію з Урядом і закріпити вже дійсні успіхи. Маємо працювати над створенням цифрового Парламенту, яке, до речі, зараз має найвищі показники виконання дорожньої карти реформ. Маємо реформувати Рахункову палату, що також є рекомендацією Єврокомісії. І також необхідно посилювати взаємодію з Урядом, адже він має бути основним ініціатором євроінтеграційних законів», — зауважив Михайло Теплюк.

Інші учасники наради, зі свого боку, звернули увагу на важливість відкритості й прозорості діяльності парламентських комітетів та створенні Бюджетного офісу Верховної Ради України як додаткового інструменту посилення інституційної спроможності Парламенту у сфері фінансів.

Щодо питання Етичного кодексу заступниця Голови Комітету з питань цифрової трансформації, голова підкомітету з питань розвитку цифрового суспільства та адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) Вікторія Подгорна презентувала основні положення законопроекту №8327.

Окремо народна депутатка зупинилася на змінах, які передбачає акт: «Етичний кодекс міститиме чіткі прописані стандарти поведінки народного депутата України під час виконання службових обов’язків і публічної діяльності, а також санкції за порушення цих норм. Таким чином, ми будемо готові до жорстких вимог Єврокомісії щодо дотримання правил етики. Крім того, буде створена окрема інституція, яка здійснюватиме моніторинг цих питань і ухвалюватиме рішення стосовно тих чи інших ситуацій».

У підсумку наради Перший заступник Голови Верховної Ради України  Олександр Корнієнко запропонував посилити постійні консультації із європейськими колегами стосовно їхнього досвіду впровадження практики полікомітетності, змін до Етичного кодексу й регламентування комунікації з виборцями для уточнення напрямку подальшої діяльності Робочої групи. 

Участь у засіданні Робочої групи взяли народні депутати України, представники Апарату Верховної Ради України, секретаріатів комітетів Парламенту та секретаріатів депутатських фракцій та груп. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43