Арсеній Пушкаренко: Голодомор – це нагадування всьому світу, як Кремль використовував продовольство в якості зброї

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 листопада 2023, 09:25

Важливо, щоб парламенти інших держав визнавали Голодомор 1932-33рр. геноцидом українського народу. Весь світ має зрозуміти, що неспровокована війна росії проти нашої держави – це наслідки імперської політики рф, які мають глибоке історичне коріння. Голодомор – це тільки одна з багатьох страшних сторінок російських злочинів проти України. Про це заявив народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«У міжнародному праві найбільшим і найстрашнішим злочином вважається геноцид, адже це сплановані дії для винищення людей за національною чи іншою ознакою. Наразі вже 28 держав, парламентів, міжпарламентських асамблей визнали Голодомор геноцидом українського народу. А Кремль і російська влада сьогодні, як і сто років тому, цілеспрямовано намагається знищити нас як націю», - зазначив політик.

Він наголосив, що Україна є важливою частиною продовольчої безпеки всього світу – від нашого збіжжя залежать життя мільйонів людей у різних країнах. Водночас росія, атакуючи нашу зернову інфраструктуру, знову прагне заморити голодом людей.

«Багато держав, зокрема і ООН, працювали над тим, щоб у ХХІ столітті не було такого явища, як масовий голод. Однак росія, нехтуючи міжнародним правом, вирішила штучно створити і використовувати продовольчу кризу для шантажу та зменшення санкційного тиску на неї. Завдяки зусиллям української влади, всього нашого народу країна-агресор не може втілити свої плани. Ми провели в Києві міжнародний саміт Grain from Ukraine і за його підсумками вже залучили 180 мільйонів доларів на продовольство для країн, які його потребують», - сказав політик.

За його словами, спільно з партнерами сьогодні вдається гарантувати безпеку суден, які транспортують збіжжя альтернативним коридором без участі росії. Водночас цивілізований світ підтримує Українську формулу миру, зокрема її другий пункт, що стосується продовольчої безпеки.