Комітет з питань екологічної політики та природокористування скликав позачергове засідання

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 червня 2023, 17:03

Позачергове засідання Комітету було проведено у зв’язку із здійсненням акту тероризму - підриву окупантами Каховської ГЕС, який стався близько 3 години ранку 6 червня 2023 року.

Засідання Комітету відбулося під головуванням Голови Комітету Бондаренка О.В., за участі Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Мережка О.О., народних депутатів України - членів Комітету, народного депутата України Геращенко І.В.

У засіданні Комітету також взяли участь та проінформували щодо даної ситуації представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства енергетики України, Державного агентства водних ресурсів України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної інспекції ядерного регулювання України та ПрАТ «Укргідроенерго».

Учасники зазначили, що здійснений окупантами акт тероризму призвів до виникнення техногенної катастрофи і надзвичайної екологічної ситуації, яка має руйнування з глибокими і незворотними змінами природи, втратою природних ресурсів і різким погіршенням умов проживання населення, руйнацією будинків і мостів, розмивом залізничних та автомобільних шляхів.

Було наголошено, що масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення населених пунктів Херсонської області за декілька годин можуть стати критичними, особливо для понижених територій, прирічкових населених пунктів та об'єктів. Змивання з поверхні ґрунту агрохімікатів, біологічних відходів, нафтопродуктів та потрапляння їх у море може спричинити катастрофу міжнародного рівня.

Народні депутати - члени Комітету, Василенко Л.В., Овчинникова Ю.Ю., під час обговорення додатково зазначили, що наслідки катастрофи можуть призвести до змін клімату, а також до втрати територій та об’єктів природно-заповідного фонду, які підпадають під дію Рамсарської конвенції про водно-болотні угіддя.

За результатами розгляду питання, прийнято рішення схвалити Заяву Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування щодо акту тероризму - підриву окупантами Каховської ГЕС та нанесення непоправної шкоди довкіллю і надіслати Голові Верховної Ради України та до Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва для опрацювання під час підготовки відповідної Заяви Верховної Ради України.