У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів закликають якнайшвидше затвердити порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 червня 2023, 10:28

31 травня 2023 року у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів під головуванням Першого заступника Голови Комітету Михайла Цимбалюка відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Стан функціонування автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги».

У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Пенсійного фонду України, сторін соціального діалогу, громадських організацій, наукових установ, засобів масової інформації тощо.

З початку широкомасштабного воєнного вторгнення росії на територію нашої держави велика кількість країн надала та продовжує надавати Україні гуманітарну допомогу. Зокрема, за даними руху ЧЕСНО, за період з 24 лютого по 20 листопада 2022 року Сполучені Штати Америки передали Україні гуманітарну допомогу на суму 9,9 млрд доларів, Німеччина - на суму 1,95 млрд доларів, ЄС - на суму 1,57 млрд доларів. «Завдання держави - виробити механізми щодо якісної фіксації, розподілення допомоги, щоб ця гуманітарна допомога поступала саме тим категоріям, тим особам, які найбільше її потребують», - наголосив Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк, нагадавши, що більше 4,5 мільйонів українців до сих пір мають статус внутрішньо-переміщених осіб.

Варто зазначити, що активними учасниками передавання гуманітарної допомоги з-за кордону до України також виступають громадяни нашої держави, яким довелося виїхали за кордон задля збереження власного життя та життя своїх дітей. Майже 70% громадян, які виїхали за кордон - жінки.

Держава фіксує випадки недобросовісного використання наданої Україні гуманітарної допомоги. Про виявлені факти неналежного зберігання гуманітарної та іншої допомоги, порушення термінів зберігання товарів зазначається, зокрема, у попередньому звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3044-20#Text. «З метою недопущення зменшення обсягів гуманітарної допомоги в Україну, для збереження довіри до нашої держави з боку тих, хто допомагає, маємо терміново запровадити механізм обліку гуманітарної допомоги державою, що убезпечить від зловживань», - зазначив пан Цимбалюк.

Серед основних завдань Міністерства соціальної політики є забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері гуманітарної допомоги. Про поточний стан розробки та роботи автоматизованої система гуманітарної допомоги розповів заступник Міністра соціальної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко. «На початку 2022 року ця система була модернізована. Через місяць після впровадження цієї версії системи розпочалося широкомасштабне вторгнення і порядок ввезення (вантажу гуманітарної допомоги - авт.) був змінений. Наразі діє тимчасовий порядок ввезення. Ми знаємо, що ця система не використовується, - розповів пан Кошеленко. - З одного боку це дозволило ввозити великі обсяги допомоги під час війни, з іншого боку цей процес не обліковується централізовано. Необхідно приймати рішення, яке забезпечить як прозорість, так і швидкість, декларативність та зручність для волонтерів».

У Мінсоцполітики повідомили про розробку проекту постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану», яким пропонується затвердити порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, а також визначається на період дії воєнного стану механізм пропуску, отримання, надання, оформлення, розподілу і контролю за цільовим використанням вантажів (товарів), що ввозяться на митну територію України, як гуманітарна допомога.

Цим механізмом передбачено, що у період воєнного стану гуманітарні вантажі ввозяться за декларативним принципом. Після декларування в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги отримувач гуманітарної допомоги формує в ній інвентаризаційний опис, у якому фіксується фактичне отримання задекларованої гуманітарної допомоги. Також передбачено надання отримувачами звітів через цю автоматизовану систему про розподіл отриманих товарів і розміщення їх у відкритому доступі. Правоохоронні органи матимуть доступ до системи для здійснення наділених їх функцій.

Також передбачається реєстрація отримувача гуманітарної допомоги в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги. Доступ до системи буде надано публічно крім відомостей про гуманітарну допомогу для ЗСУ, інших утворених військових формувань.