31 травня 2023 року у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів під головуванням Першого заступника Голови Комітету Михайла Цимбалюка відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Стан функціонування автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги».

У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Пенсійного фонду України, сторін соціального діалогу, громадських організацій, наукових установ, засобів масової інформації тощо.

З початку широкомасштабного воєнного вторгнення росії на територію нашої держави велика кількість країн надала та продовжує надавати Україні гуманітарну допомогу. Зокрема, за даними руху ЧЕСНО, за період з 24 лютого по 20 листопада 2022 року Сполучені Штати Америки передали Україні гуманітарну допомогу на суму 9,9 млрд доларів, Німеччина - на суму 1,95 млрд доларів, ЄС - на суму 1,57 млрд доларів. «Завдання держави - виробити механізми щодо якісної фіксації, розподілення допомоги, щоб ця гуманітарна допомога поступала саме тим категоріям, тим особам, які найбільше її потребують», - наголосив Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк, нагадавши, що більше 4,5 мільйонів українців до сих пір мають статус внутрішньо-переміщених осіб.

Варто зазначити, що активними учасниками передавання гуманітарної допомоги з-за кордону до України також виступають громадяни нашої держави, яким довелося виїхали за кордон задля збереження власного життя та життя своїх дітей. Майже 70% громадян, які виїхали за кордон - жінки.

Держава фіксує випадки недобросовісного використання наданої Україні гуманітарної допомоги. Про виявлені факти неналежного зберігання гуманітарної та іншої допомоги, порушення термінів зберігання товарів зазначається, зокрема, у попередньому звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3044-20#Text. «З метою недопущення зменшення обсягів гуманітарної допомоги в Україну, для збереження довіри до нашої держави з боку тих, хто допомагає, маємо терміново запровадити механізм обліку гуманітарної допомоги державою, що убезпечить від зловживань», - зазначив пан Цимбалюк.

Серед основних завдань Міністерства соціальної політики є забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері гуманітарної допомоги. Про поточний стан розробки та роботи автоматизованої система гуманітарної допомоги розповів заступник Міністра соціальної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко. «На початку 2022 року ця система була модернізована. Через місяць після впровадження цієї версії системи розпочалося широкомасштабне вторгнення і порядок ввезення (вантажу гуманітарної допомоги - авт.) був змінений. Наразі діє тимчасовий порядок ввезення. Ми знаємо, що ця система не використовується, - розповів пан Кошеленко. - З одного боку це дозволило ввозити великі обсяги допомоги під час війни, з іншого боку цей процес не обліковується централізовано. Необхідно приймати рішення, яке забезпечить як прозорість, так і швидкість, декларативність та зручність для волонтерів».

У Мінсоцполітики повідомили про розробку проекту постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану», яким пропонується затвердити порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, а також визначається на період дії воєнного стану механізм пропуску, отримання, надання, оформлення, розподілу і контролю за цільовим використанням вантажів (товарів), що ввозяться на митну територію України, як гуманітарна допомога.

Цим механізмом передбачено, що у період воєнного стану гуманітарні вантажі ввозяться за декларативним принципом. Після декларування в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги отримувач гуманітарної допомоги формує в ній інвентаризаційний опис, у якому фіксується фактичне отримання задекларованої гуманітарної допомоги. Також передбачено надання отримувачами звітів через цю автоматизовану систему про розподіл отриманих товарів і розміщення їх у відкритому доступі. Правоохоронні органи матимуть доступ до системи для здійснення наділених їх функцій.

Також передбачається реєстрація отримувача гуманітарної допомоги в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги. Доступ до системи буде надано публічно крім відомостей про гуманітарну допомогу для ЗСУ, інших утворених військових формувань.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59