Бюджетний та Антикорупційний комітети Верховної Ради посилюють співпрацю з Комітетом контролю бюджету Європарламенту

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
26 травня 2023, 11:21

 

У Києві відбулася зустріч членів Комітетів з питань бюджету та з питань антикорупційної політики Верховної Ради України з Комітетом контролю бюджету Європейського Парламенту, який здійснює нагляд за виконанням бюджету Європейського Союзу, зокрема, і за фінансуванням, яке ЄС надає в рамках макрофінансової підтримки України.

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Моніка Хольмаєр наголосила, що сьогоднішня зустріч є важливим кроком до побудови міцних міжкомітетських стосунків, які базуються на довірі, прозорості та підзвітності.

Голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа, зі свого боку, підкреслила, що ЄС є найбільшим донором українського бюджету в 2023 році: «За перші п’ять місяців ми отримали 7,5 млрд євро макрофінансової допомоги. Для нас важливо, щоб члени Європейського Парламенту розуміли, куди спрямовуються гроші європейських платників податків та як ми контролюємо їх використання».


На питанні парламентського контролю за державними витратами наголосила Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна: «Ми, як Комітет, зробили конкретні кроки для зміни законодавства та запровадження більшої прозорості у державних витратах на військові потреби, - зауважила вона. - Ми також ухвалили Антикорупційну стратегію, яка охоплює усі ключові елементи державної політики з дуже конкретним посиленням антикорупційних механізмів, включно з поверненням активів, отриманих в результаті корупції та відмивання грошей».

Заступниця Голови Антикорупційного Комітету Олена Мошенець звернула увагу на зміни, які відбуваються в суспільстві під дією реформ. Станом на початок цього тижня, більше 380 тисяч осіб добровільно подали свої декларації про доходи за 2021 рік, попри те, що за законом не зобов’язані цього робити, повідомила вона. Це свідчить про те, що подання декларацій вже стало культурою державних посадовців і вони це роблять добровільно. Водночас народна депутатка наголосила: «Ми тимчасово припинили обов’язкову подачу декларацій для посадовців, але в порядку денному парламенту вже є законопроект про відновлення цих зобов’язань. Тим, хто ще не задекларував свої доходи, буде виділено 60 днів для подачі декларацій».

Презентуючи екосистему контролю та аудиту за використання публічних коштів, секретар Комітету з питань бюджету Володимир Цабаль відзначив, що один з методів парламентського контролю - погодження постанов Уряду - Бюджетний комітет застосовує до виділення коштів з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії для того, щоб забезпечити ефективний та розумний відбір проектів «швидкого відновлення». Крім того, Рахункова палата здійснює незалежні аудити бюджетних програм в усіх сферах.

На завершення заходу Роксолана Підласа розповіла про стан українського Державного бюджету та економічну ситуацію в Україні, наголосивши: «Україна готується до контрнаступу і налаштована перемогти в цій війні, але ми повинні розуміти, що бюджетна ситуація залишиться складною найближчими роками. Світовий банк прогнозує помірне відновлення економіки України в 2024 році: зростання ВВП на 3,5 відсотка. Водночас значні потреби у відновленні, ймовірно, зберігатимуть дефіцит Державного бюджету України на схожому рівні. Уряд України шукатиме постійної підтримки з боку ЄС. Ми сподіваємося, що Єврокомісія, за погодженням з Європарламентом, продовжить макрофінансову допомогу Україні в такому ж обсязі у 2024 році та включить Україну до 7-річного бюджету ЄС».

Окрім того, кожен із українських парламентаріїв розповів європейським колегам про сферу своєї відповідальності у рамках роботи в Бюджетному або Антикорупційному комітетах.

Присутні також відзначили історичність зустрічі. Зокрема, заступниця Голови Комітету парламентської асоціації ЄС-Україна Віола фон Крамон-Таубадель підкреслила: «Сподіваюся, це лише початок дуже ефективної співпраці на шляху приєднання України до ЄС. Такі зустрічі відбуватимуться неодноразово і це лише перша із низки наступних».