Презентовано Звіт Енергетичного Співтовариства щодо адаптації українського законодавства до європейського

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 березня 2023, 14:21

 

Під час засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг 15 березня Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковські презентував Звіт Енергетичного Співтовариства за 2022 рік.

«Маємо визнати, що 2022 рік був не звичайним: не тільки тому, що була енергетична криза в Європі, але й тому, що війна зазіхнула на стійкість енергетичної інфраструктури України. Відзначу, що всі ці складнощі не завадили Україні рік успішно головувати у Енергетичному Співтоваристві. Хочу подякувати за це і відзначити позитивну роботу Уряду й Парламенту України. Я впевнений, що дух співпраці та тісний зв’язок між нами збережеться і в подальшому», - розпочав свій виступ Артур Лорковські.

Щорічний Звіт Енергетичного Співтовариства відображає основні заходи і найголовніші досягнення України, як країни-учасниці Енергетичного Співтовариства, щодо адаптації національного законодавства до європейського.

«Незважаючи на ті виклики, які принесла війна енергетичній галузі України, прогрес щодо адаптації законодавства тривав у необхідному темпі. Ми дійшли до висновку, що Україні вдалося просунутися у кількох сферах: електроенергетиці, енергоефективності, ВДЕ, безпеці газопостачання», - вказав Директор Секретаріату.

Найбільшим досягненням минулого року стала синхронізація української енергосистеми з європейською. Фактично в розпал війни Україна змогла підтримувати перетоки електроенергії з енергосистемою ЄС. Влітку був запущений експорт до країн ЄС та Молдови.

«На наше переконання, це не було б можливим без енергетичних реформ в Україні, що передували цьому досягненню. Але ми також вважаємо, що процес синхронізації вимагає і подальших реформ. Зокрема, дуже важливо, щоб оператор системи передачі, НЕК «Укренерго», мав належне корпоративне врядування. Також ми заохочуємо і підтримуємо Україну у встановленні належного механізму спільного розподілу транскордонної пропускної спроможності - це дуже важливо для об’єднання ринків електроенергії. Крім того, ми готові надати Україні підтримку в частині імплементації нового пакету законодавства щодо електроенергетики, ухваленого Радою Міністрів ЄС у грудні 2022 року», - вважає Артур Лорковські.

Директор наголосив, що Україна також виконала свої транзитні зобов’язання щодо постачання газу до Європи. І це попри те, що український Оператор ГТС зіштовхнувся з обмеженнями в частині контролю точок з’єднання з Росією.

«Це те, чим працівники галузі можуть пишатися», - сказав Артур Лорковські.

За його словами, у Секретаріаті ЕС оцінили зусилля України в частині сертифікації оператора газосховищ, яким є компанія АТ «Укртрансгаз».

«Викликом лишається ситуація з функціонуванням Оператора ГТС, який був сертифікований раніше. Секретаріат рекомендує приділити цьому більше уваги. Мають бути внесені зміни до його структури та корпоративного врядування - потрібно ліквідувати поточного посередника, ТОВ «Магістральні газопроводи України». Також занепокоєння викликає фінансовий стан оператора», - підкреслив Директор Секретаріату.

Під час презентації окрема увага була приділена Фонду енергетичної підтримки України. Метою діяльності цього фонду є здійснення закупівель для енергетичної інфраструктури нашої країни, яка страждає від ворожих атак з боку російської федерації, а також сприяння здійсненню постачання обладнання. Пріоритети щодо закупівель визначає Міністерство енергетики України як головний розпорядник коштів. Також на Міністерство покладається обов’язок збирати запити енергетичних компаній, що постраждали від атак російських військових. Секретаріат ЕС, в свою чергу, взяв на себе роль адміністратора: саме Секретаріат безпосередньо організовує закупівлі та здійснює постачання обладнання тим компаніям, які його потребують.

«Наш Секретаріат приєднався до підтримки України в енергетичному секторі - з березня 2022 року ми активно беремо участь у постачанні необхідного обладнання через відповідний фонд. Загальна сума внесків становить 190 млн євро. Ці кошти були не тільки успішно зібрані, але й витрачені відповідно до потреб, задокументованих Міністерством енергетики. Ми хочемо й надалі просувати роботу фонду, заохочуючи різні сторони здійснювати внески», - прокоментував Артур Лорковські.

Голова Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус подякував Енергетичному Співтовариству за підтримку, співпрацю і допомогу.

«Дякуємо ECS за ініціативу створення Фонду енергетичної підтримки України. Наша енергосистема зараз має великі труднощі і підтримка від цього Фонду допоможе вирішити наші проблеми, повернути світло українцям та надійність енергосистемі», - сказав Голова Комітету Андрій Герус.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЗВІТУ ЕНЕРГЕТИЧНОГО СПІВТОВАРИСТВА