"До відваги і стійкості українського народу потрібна швидкість і якість надання допомоги союзників" - Іванна Климпуш-Цинцадзе

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
29 грудня 2022, 12:24


Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії Mriya Report - радіо, яке з початку повномасштабного вторгнення веде прямі трансляції 24/7 у Twitter Spaces. Mriya Report цілодобово надає новини та коментарі щодо російського вторгнення в Україну.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що нинішня війна - це вже не перша спроба Росії стерти Україну з мапи світу. Протягом століть Російська імперія намагалася знищити українців, забороняючи мову, літературу, українську культуру. У 30-х роках минулого століття мільйони українців, які жили на найродючішій землі у світі, загинули через влаштований радянською владою Голодомор. Сьогодні ж, за словами голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС, український народ є неймовірним прикладом того, як за цінності потрібно боротися: «Навіть у нинішньому технократичному, глобалізованому і відкритому світі цінності потребують захисту». Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що боротьба за незалежність і свободу від Росії протягом століть була ускладнена тим, що українці не мали такої потужної підтримки від світу, як сьогодні. Під час домінування російської імперії Україна була втрачена з мапи світу. І зараз світ заново відкриває для себе Україну: «Зараз Україна має голос на міжнародній арені, має союзників і підтримку. Тому сьогодні знову український народ каже: ми живемо, ми хочемо розвиватися і ми маємо те унікальне, чим можемо поділитися. І ми маємо виграти битву за право жити, право обирати своє майбутнє».

Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає тектонічним зсувом у Європі надання кандидатського статусу Україні та Молдові. Це рішення супроводжувалося списком вимог, які Україна має виконати перед тим, як почати переговори про вступ: «Ми зараз працюємо над їхнім виконанням. Ми окреслили заходи, які мають бути втілені на виконання цих вимог. Парламент має ухвалити перелік євроінтеграційних законопроєктів. Ми взяли високу швидкість, але я маю побоювання, що за швидкістю можна втратити якість».

Голова Комітету вважає, що і Уряд, і Парламент мають ретельно і зважено виконувати вимоги європейської сторони, щоб потім не доводилося вносити зміни в уже ухвалені рішення. Це стосується, зокрема, закону про медіа, який не повністю враховує Директиву ЄС щодо мовлення. Те саме стосується і закону №7662 про Конституційний суд. Венеційська комісія вже висловила зауваження щодо процедури добору кандидатів на посаду суддів КСУ, включаючи склад та правила ухвалення рішень у Консультативній групі експертів.

Важливою у процесі виконання вимог Єврокомісії голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС вважає також збільшення інституційної спроможності і якісний зворотній зв’язок з боку європейських партнерів. Зокрема, що стосується маркерів, за якими будуть оцінювати виконання Україною згаданих вимог: «Ще немає достатнього розуміння між Україною та Єврокомісією, якими будуть маркери, за якими будуть оцінювати виконання цих вимог. Ми зробити великий обсяг робити у цьому напрямі. І зараз ми маємо цей шлях продовжувати. Але ми маємо чітко розуміти індикатори оцінки».

То ж на сьогодні Україна, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, сподівається отримати думку Європейської Комісії щодо поточного стану виконання вимог, щоби, за потреби, цей шлях відкоригувати.