Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії Mriya Report - радіо, яке з початку повномасштабного вторгнення веде прямі трансляції 24/7 у Twitter Spaces. Mriya Report цілодобово надає новини та коментарі щодо російського вторгнення в Україну.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що нинішня війна - це вже не перша спроба Росії стерти Україну з мапи світу. Протягом століть Російська імперія намагалася знищити українців, забороняючи мову, літературу, українську культуру. У 30-х роках минулого століття мільйони українців, які жили на найродючішій землі у світі, загинули через влаштований радянською владою Голодомор. Сьогодні ж, за словами голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС, український народ є неймовірним прикладом того, як за цінності потрібно боротися: «Навіть у нинішньому технократичному, глобалізованому і відкритому світі цінності потребують захисту». Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що боротьба за незалежність і свободу від Росії протягом століть була ускладнена тим, що українці не мали такої потужної підтримки від світу, як сьогодні. Під час домінування російської імперії Україна була втрачена з мапи світу. І зараз світ заново відкриває для себе Україну: «Зараз Україна має голос на міжнародній арені, має союзників і підтримку. Тому сьогодні знову український народ каже: ми живемо, ми хочемо розвиватися і ми маємо те унікальне, чим можемо поділитися. І ми маємо виграти битву за право жити, право обирати своє майбутнє».

Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає тектонічним зсувом у Європі надання кандидатського статусу Україні та Молдові. Це рішення супроводжувалося списком вимог, які Україна має виконати перед тим, як почати переговори про вступ: «Ми зараз працюємо над їхнім виконанням. Ми окреслили заходи, які мають бути втілені на виконання цих вимог. Парламент має ухвалити перелік євроінтеграційних законопроєктів. Ми взяли високу швидкість, але я маю побоювання, що за швидкістю можна втратити якість».

Голова Комітету вважає, що і Уряд, і Парламент мають ретельно і зважено виконувати вимоги європейської сторони, щоб потім не доводилося вносити зміни в уже ухвалені рішення. Це стосується, зокрема, закону про медіа, який не повністю враховує Директиву ЄС щодо мовлення. Те саме стосується і закону №7662 про Конституційний суд. Венеційська комісія вже висловила зауваження щодо процедури добору кандидатів на посаду суддів КСУ, включаючи склад та правила ухвалення рішень у Консультативній групі експертів.

Важливою у процесі виконання вимог Єврокомісії голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС вважає також збільшення інституційної спроможності і якісний зворотній зв’язок з боку європейських партнерів. Зокрема, що стосується маркерів, за якими будуть оцінювати виконання Україною згаданих вимог: «Ще немає достатнього розуміння між Україною та Єврокомісією, якими будуть маркери, за якими будуть оцінювати виконання цих вимог. Ми зробити великий обсяг робити у цьому напрямі. І зараз ми маємо цей шлях продовжувати. Але ми маємо чітко розуміти індикатори оцінки».

То ж на сьогодні Україна, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, сподівається отримати думку Європейської Комісії щодо поточного стану виконання вимог, щоби, за потреби, цей шлях відкоригувати.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

02 травня 2024 16:48
02 травня 2024 16:10
02 травня 2024 15:52
02 травня 2024 15:09
02 травня 2024 14:45
02 травня 2024 13:42
02 травня 2024 13:09
02 травня 2024 12:52
02 травня 2024 10:31
02 травня 2024 09:51