Руслан Стефанчук: Принцип «Іх там нєт» має бути втілений на рівні ООН, ОБСЄ та інших міжнародних організацій, де поки росія має членство

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 грудня 2022, 13:18

 

На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час робочої зустрічі із Президентом Литви Гітанасом Наусєдою, яка відбулася в рамках візиту української делегації до Литовської Республіки.

Руслан Стефанчук висловив щиру вдячність Президентові за сталу та потужну підтримку України як особисто, так і від влади та народу Литви.

Під час зустрічі сторони обговорили низку питань, які є важливими для України та Литви у спільному поступі до перемоги України та до європейського майбутнього нашої держави. Зокрема, наголос було зроблено на гуманітарному та військовому аспектах допомоги Литви, подальшій відбудові України, підтримці наших євроінтеграційних, євроатлантичних прагнень та ініціатив щодо  встановлення справедливого покарання для росії за неспровоковану війну на українській  землі.

Окремо Руслан Стефанчук подякував Гітанасу Наусєді за визнання Литвою однією з перших серед країн світу Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу.

«Ваша постійна участь для українців є дуже важлива. Вона показує і демонструє усьому світові, що те, що робить росія сьогодні, — це її історична сутність: морити голодом та холодом, щоб воювати  не на полі бою, а з мирними громадянами», — закцентував Голова Українського Парламенту.

Окремо піднімалося питання про підтримку Литвою вимог України щодо виключення росії з усіх міжнародних організацій.

«Принцип «Іх там нєт» має бути втілено на рівні ООН, Радбезу ООН, ОБСЄ та інших організацій, де поки росія має членство. Ця країна-терорист, яка нехтує міжнародними нормами та міжнародним правом, має бути позбавлена права участі у всіх міжнародних інституціях», — зауважив Руслан Стефанчук. 

Президент Литви Гітанас Наусєда своєю чергою запевнив  Голову Парламенту України у подальшій постійній та потужній підтримці України литовським народом та висловив впевненість у понесенні агресором відповідного справедливого покарання за всі воєнні та військові злочини, вчинені в Україні.

 «Сьогодні Голодомор стає поруч з «холодомором», адже путін користується методами сталіна 90-річної давнини. І це дає нам ще більше аргументів для покарання росії за цю жорстоку агресію.

Дуже важливо, щоб для покарання цих злочинів було створено спецтрибунал. Литва буде над цим також працювати. Я впевнений, що нам вдасться це зробити разом», — наголосив Гітанас Наусєда під час зустрічі.