Представники Комітету з питань правоохоронної діяльності зустрілися з Генеральним прокурором Республіки Естонія Андресом Пармасом

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
24 листопада 2022, 14:26

 

24 листопада 2022 року відбулася зустріч Голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса, Заступників Голови Комітету Максима Павлюка та Григорія Мамки, членів Комітету Олександра Бакумова та Володимира Захарченка з Генеральним прокурором Республіки Естонія Андресом Пармасом.

Насамперед Сергій Іонушас подякував Андресу Пармасу за сміливість бути сьогодні у Києві, коли тут так небезпечно, а в столиці відсутні світло, вода та тепло.

Голова Комітету розповів про організацію роботи Верховної Ради України та Комітету в умовах воєнного стану, ознайомив з головними напрямками законотворчої роботи та зосередив увагу на найважливіших ухвалених парламентом законах, таких як співробітництво з Міжнародним кримінальним судом, врегулювання процедури обміну осіб як військовополонених та інших.

Орім того, Сергій Іонушас зазначив, що ведеться робота у напрямку ратифікації Римського статуту, задля можливості України користуватися всіма правами країн-учасниць Міжнародного кримінального суду.

Голова підкомітету Олександр Бакумов поінформував про роботу Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії рф проти України та зазначив, що російські формування не дотримуються жодних міжнародно встановлених правил та звичаїв війни.

«Російські окупанти в Україні вчиняють воєнні злочини насилля над цивільним населенням, знищення цивільних об'єктів, катування, негуманне поводження щодо беззбройних мирних громадян та військовополонених», підкреслив Олександр Бакумов.

Зі свого боку Генпрокурор Андрес Пармас звернувся до учасників зустрічі із пропозицію посилити взаємодію аби, не чекаючи завершення війни, вже зараз допомагати Україні на шляху ратифікації Римського статуту, а також запропонував допомогу експертів, які мають досвід у сфері адаптації національного законодавства до положень права Європейського Союзу.

Андрес Пармас розповів про концепцію універсальної юрисдикції відповідно до принципів якої в межах національних систем правосуддя можуть здійснюватись переслідування за міжнародні злочини, скоєні іноземними громадянами на чужій території.

Заступник голови Комітету Григорій Мамка порушив питання щодо механізму компенсації Україні збитків, завданих російською війною. Він зазначив, що Міжнародне законодавство гарантує Україні виплату репарацій рф, яка вчинила безпідставну агресію, тому доречно було б отримати досвід європейських країн стосовно адаптації законодавства щодо репарацій.

Заступник голови Комітету Максим Павлюк та член Комітету Володимир Захарченко зазначили, що в умовах повномасштабної війни Україна продовжує реформування та виконує рекомендації Європейської Комісії для отримання позитивної оцінки до кінця року.

На завершення Сергій Іонушас подякував європейським колегам за сталу підтримку України з перших днів війни, сторони домовились про серію зустрічей щодо обговорення питань універсальної юрисдикції, військових злочинів та ратифікації Римського статуту.