На фоні нарощування експорту «зерновим коридором» Росія все частіше створює штучні перешкоди в його роботі

Інформаційне управління
25 жовтня 2022, 12:49

Росія не може змиритися з тим, що «зернова угода» успішно діє й українська сільгосппродукція має попит на світовому ринку, тому держава-агресор навмисно створює перешкоди. Внаслідок таких дій Україна вже не змогла експортувати додаткові кілька мільйонів тонн зерна.

Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов.

«Побачивши нарощування Україною експорту аграрної продукції, РФ вирішила створити штучні перешкоди через своїх інспекторів Спільного координаційного центру у Стамбулі. Вони суттєво затримують перевірку суден, які прямують до наших портів або завантажені йдуть до кінцевого пункту призначення. Через політичні амбіції Росії й затримки з перевірками Україна вже не змогла експортувати додаткові 3 мільйони тонн зерна, а 10 мільйонів людей у світі не отримали вчасно їжу», – зазначив політик.

За його словами, Україна повністю виконує умови підписаної у Стамбулі угоди й пропонує наростити пропускну здатність зернового коридору.

«Одна з ініціатив стосується збільшення кількості інспекторів для пришвидшення роботи Спільного координаційного центру у протоці Босфор. Також наша держава на різних рівнях працює з ООН і Туреччиною для пролонгації «зернової угоди», дія якої закінчується 22 листопада. З одного боку, це дасть змогу українським аграріям планувати посівну кампанію, трейдерам – формувати форвардні закупівлі на наступний сезон. З іншого боку – Україна надалі підтримуватиме глобальну продовольчу безпеку», – сказав народний депутат.

Він нагадав, що тільки за півтора місяця осені Україна відвантажила близько 10,5 млн тонн зернових, зернобобових, олійних культур і продуктів їхньої переробки. Це на 1 млн тонн більше, ніж за все літо 2022 року. Усього за 7,5 місяців український кордон перетнуло 23 млн тонн сільськогосподарської продукції.