Олександр Корнієнко: Для зміцнення позицій на дипломатичному фронті Україні важливо розширити географію відносин з країнами Африки

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
08 жовтня 2022, 20:30


Наступного тижня Українська парламентська делегація здійснить робочий візит до країн Африки — Руанди і Мозамбіку. Про це в ефірі національного телемарафону «UA разом»  повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

 Він зазначив, що в Республіці Руанда українські парламентарії візьмуть участь у Асамблеї Міжпарламентського Союзу (МПС), і додав, що Мозамбік — це важлива країна, оскільки наступного року вона увійде до складу Радбезу ООН на непостійній основі і Україні «важлива її підтримка і голос».

Олександр Корнієнко підкреслив, що «те ж саме можна сказати про всі країни Африки», наголосивши, що Україні важлива підтримка колег з африканського континенту, тому що «більшість країн, на жаль, не підтримує наші резолюції в ООН або утримуються, або виступають  проти». За його словами, це відбувається через серйозний економічний вплив росії на континенті. «Є впливи інших країн. І треба з цим працювати», — зазначив він та додав, що для зміцнення позицій на дипломатичному фронті, Україні важливо розширити географію відносин з країнами Африки. «Дипломатія, насправді, річ проста — треба з чогось починати, їхати, знайомитися і це будуть перші візити народних депутатів України до Африки», - наголосив Олександр Корнієнко.

Крім того, Перший віцеспікер українського Парламенту  поінформував, що у листопаді-грудні візити українських парламентаріїв також відбудуться до країн, з якими потрібно встановити тісніші дипломатичні і міжпарламентські відносини. За його словами, особливо важливими є країни-лідери — Південно-Африканська республіка, Нігерія, країни Півночі Африки.

Щодо порядку денного Асамблеї МПС, яка відбудеться 11 жовтня, Олександр Корнієнко зазначив, що «ми їдемо з порядком денним виключати росіян з МПС, вимагати від Союзу більш жорстко реагувати на присутність країни-агресора», і додав, що українська делегація займатиме активну позицію: рф потрібно виключити з усіх міжнародних організацій.

«Це має бути країна-вигнанець, терорист, спонсор тероризму, як завгодно. Максимальна ізоляція, вигнання, відповідне ставлення усього світу, що така країна, яка таке чинить у ХХІ столітті у центрі Європи, не має абсолютно ніяких шансів бути активним учасником міжнародних процесів», — переконаний Олександр Корнієнко.

Він наголосив, те, що «росія витворяє навколо нашої країни вісім років і сім місяців, про це варто говорити, зокрема, і для африканських країн», особливо про ядерний шантаж та дії росії у створенні світової продовольчої кризи, яку з допомогою Туреччини частково вдалося вирішити і відкрити морський торговий шлях.

Олександр Корнієнко переконаний, що колегам-парламентаріям потрібно говорити, що світові проблеми з економікою якраз і виникли через те, що був порушений порядок, справедливість, баланси, якими мають займатися,  зокрема світові організації, ООН та МАГАТЕ: «Це не просто місцевий конфлікт в Європі, де одна країна напала на іншу. Це світові проблеми».

Щодо міжпарламентської співпраці Олександр Корнієнко зазначив, що на Асамблеї  будуть присутні парламентські делегації майже з усіх країн світу, з частиною яких делегація Верховної Ради України має провести двосторонні зустрічі.

Перший заступник Голови Верховної Ради України також наголосив, що українські парламентарії мають запросити колег на Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться 25 жовтня в Загребі, Хорватія, а також  запрошуватимуть делегації африканських країн до України з візитами. За його словами, жодна африканська країна з початку вторгнення ще не була в Україні. «Тому є багато роботи, будемо працювати», — наголосив Олександр Корнієнко.