Олександр Корнієнко: Виклик для будь-якої країни, яка перебуває у правовому режимі воєнного стану, — зберігати баланс у бюджетній політиці

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
21 вересня 2022, 21:05

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв участь у дискусії щодо викликів і можливостей демократичних реформ під час війни в Україні, організованій громадською спілкою «Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ». 

«Ми справилися на великий відсоток із безпековим фактором. У нас усі народні депутати України безпеково на місці, з усіма все гаразд», — зауважив Перший віцеспікер, додавши, що водночас Парламент впорався «з дуже серйозною зміною роботи, відсутністю сталого календарного плану та наявністю постійного безперервного засідання: «Зараз, коли ми ввійшли в режим постійного одного пленарного засідання, уже непогано працюємо, адже розуміємо вглиб приблизно на три-чотири засідання, що будемо розглядати». 

Водночас Олександр Корнієнко зазначив, що Верховна Рада України, на сьогодні, має можливість залучати весь інструментарій парламентаріїв, попри суттєву зміну календарного плану. «Звичайно, ще існують виклики, пов`язані з якістю ухвалених рішень. Досить багато за воєнний стан і пропозицій Президента України надходило, що говорить про деяку недопрацьованість, багато робилося змін в уже ухвалені акти. Очевидно, що під час війни завжди будуть зміни у Бюджет», — повідомив він, наголосивши, що постійна робота над якістю триває.

«Зараз ми вже маємо рівень пропрацьованості, коли законопроєкти потребують вдосконалення — ми їх відкладаємо, не виносимо у зал, а відправляємо на додаткове обговорення між Урядом, наприклад, комітетами, Офісом Президента задля пошуку консенсусу, максимально швидкого ухвалення актів, підписання та подальшого імплементування», — заявив Перший віцеспікер.

 


Окрім того, Олександр Корнієнко повідомив, що нині найбільшим викликом є інтеграція України до Європейського Союзу: «Це домашнє завдання Парламенту України». Він зазначив, що важливими питанням також є акти про національні спільноти, медіа, а також реформа Конституційного Суду України. 

«Звичайно, мені би, як одному з керівників Парламенту, хотілося б, щоби максимально ті закони, які тягнуться з перших сесій, були ухвалені», — наголосив Перший заступник, додавши, що водночас викликом для будь-якої країни, яка перебуває у правовому режимі воєнного стану, — зберігати баланс у бюджетній політиці. 

Олександр Корнієнко повідомив, що сьогодні у Парламенті народні депутати заслухали «дуже якісно пропрацьований бюджет країни, яка перебуває у стані війні, що представляв Уряд»: «Бачу, що нам вдасться цей настрій зберегти. Є від колег з опозиції, а також монобільшості розуміння, що не треба зараз розтягувати Бюджет і вносити багато правок, адже треба сконцентруватися. У нас є обов`язкові видатки: оборона та безпека». 

«Будь-який Парламент, особливо той, в якому половина депутатів досі є мажоритарниками, тобто обраними від округів, турбуватиметься, чи за такого Бюджету будуть забезпечені речі, пов`язані із життям людей, — нам цей баланс треба витримати», — зазначив Олександр Корнієнко. 

«Як нам кажуть колеги з Європарламенту, бюджетна функція — це одна з основних функцій Парламенту. Нам хотілося б запустити процес створення Бюджетного Офісу ще у цьому скликанні», — повідомив насамкінець Перший віцеспікер, зауваживши, що «всі ми працюємо на перемогу України».