Комітет з питань аграрної та земельної політики: «В умовах військової агресії Україна продовжує виступати гарантом продовольчої безпеки в світі»

Інформаційне управління
04 серпня 2022, 14:20


Війна внесла сильні корективи у торгівельну статистику. Країна-агресор спровокувала глобальну продовольчу кризу, але попри всі складнощі Україна продовжує виступати гарантом продовольчої безпеки в світі.
Так, у липні 2022 року Україні (за даними Українського клубу аграрного бізнесу) вдалося експортувати 3 млн тон аграрної продукції альтернативними шляхами попри блокування морських портів російськими військами. Це на 12% більше, ніж попереднього місяця.
Щодо структури експорту агропродукції в липні, то вона виглядала наступним чином:
- зернові культури: 1,7 млн т (кукурудза - 69%, пшениця - 22%, ячмінь - 9%). Приріст до показника минулого місяця: +21%;
- олійні культури – 597,2 тис. т (насіння соняшнику - 61%, ріпак – 19%, сої - 9%). Приріст: -7%.
- рослинні олії – 297,1 тис. т (соняшникова олія - 94%, соєва - 5%). Приріст: 0%.
- макуха після вилучення рослинних олій – 185,9 тис. т (соняшникова - 85%, соєва - 15%). Приріст: +34%.
Найбільші обсяги приросту продемонстрували зернові культури, експорт яких за місяць збільшився майже на 300 тис. тон. Відбулася часткова зміна структури експорту зернових – зростання частки пшениці та ячменю в порівнянні з попередніми періодами. Це пов’язано зі збиранням врожаю цих культур Україною і відповідно збільшенням пропозиції. Аналогічна ситуація спостерігається і щодо експорту олійних культур: розпочався збір врожаю ріпаку і його частка в структурі експорту збільшилася.  
Відновлення експорту морським шляхом, на яке чекали всі аграрії, відбулось 1 серпня 2022 року. Вперше з початку повномасштабної війни, корабель з українською агропродукцією вийшов з Одеського порту. Це судно RAZONI, яке на своєму борту вивозить 26 тис. тонн української кукурудзи.
Однак, варто врахувати, що поки відновлення експорту можливе з трьох морських портів Одеської області, решта – заблоковані російськими військами.
Розблокування чорноморських портів дасть Україні надходження від реалізації аграрної продукції, які отримають українські фермери. Фермери зможуть сплатити податки у державний та місцевий бюджети, чим дуже підтримають громади України та виплатять заробітні плати своїм працівникам. Ідеться про суттєві суми, адже 50 млн тонн експортної с/г продукції оцінюється мінімум у $ 15 млрд.