Верховна Рада України прийняла законопроект щодо системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя

Інформаційне управління
18 липня 2022, 16:42

 

Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу проект Закону України про внесення змін до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя (реєстр. №7412).

Проект Закону розроблено з метою забезпечення єдиного системного підходу до формування та реалізації державної політики у сфері зміни військової кар’єри на цивільне життя на основі принципів комплексності, наукової обґрунтованості та міжвідомчої взаємодії.

У законопроекті пропонується доповнити частину п’яту статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» новим абзацом, в якому визначається, що особи, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени сімей таких осіб та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і члени сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», мають право на соціальну та професійну адаптацію. Організація соціальної та професійної адаптації зазначеної категорії осіб провадиться центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей таких осіб та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України. Порядок та умови надання соціальної та професійної адаптації визначаються Кабінетом Міністрів України.