Руслан Стефанчук: Литва, Латвія та Естонія є справжніми адвокатами України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 травня 2022, 22:13

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Міністром закордонних справ Литовської Республіки Габріелюсом Ландсбергісом, Міністром закордонних справ Естонської Республіки Євою-Марією Лійметс та Міністром закордонних справ Латвійської Республіки Едгарсом Рінкевичсом.

Руслан Стефанчук подякував парламентам і урядам балтійських країн за прийняття важливих рішень на підтримку України у воєнний час, зокрема — за фінансову, військову, гуманітарну допомогу. Також він подякував Литві, Латвії й Естонії за надання прихистку для українців.

«Ваші країни є справжніми адвокатами України. Дуже прошу, щоб та підтримка, яку ви надаєте і яку адвокатуєте серед країн ЄС, залишалася на такому ж високому рівні», — закликав Руслан Стефанчук.

За його словами, пріоритети залишаються незмінними. Це військова та гуманітарна допомога, надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС, посилення санкційної політики, ізоляція Росії та притягнення її до відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності.

«Просимо також підтримати звернення Глави українського Уряду щодо виділення Україні державами-членами МВФ фінансової допомоги в розмірі 10?% від їхніх «Спеціальних прав запозичень», — зазначив Руслан Стефанчук.

Спікер Парламенту запросив взяти участь у відбудові України та попросив розглянути можливість введення подальших санкцій проти рф на національному рівні. Політик сподівається, що вже найближчим часом буде прийнятий наступний 6-й санкційний пакет, який включатиме такі дієві обмежувальні заходи, як повне ембарго, відключення всіх банків від SWIFT тощо.

«Ще один блок питань, який хотів би обговорити — це питання євроінтеграції України. Насамперед хочу подякувати вашим країнам, урядам, президентам і парламентам за підтримку цієї ініціативи та за підписання Декларації про підтримку європейської перспективи України… Хочу попросити вас у цей період надзвичайно активно включитися на всіх рівнях для того, щоби переконати країн-скептиків», — попросив Руслан Стефанчук.

За його словами, Парламент України зараз працює над цим питанням. Спікер Верховної Ради України вважає, що тільки спільно можна переконати скептиків, що сумніви, чи гідна Україна вступу до ЄС, — є безпідставними. Адже Україна платить життями своїх громадян за європейську перспективу.

На завершення Руслан Стефанчук подякував за справжню солідарність та практичну підтримку з боку Естонії, Латвії та Литви в притягненні до відповідальності винних у воєнних злочинах та злочинах проти людства. Зокрема — за резолюції від 21 квітня, у яких вони визнали дії російських збройних сил геноцидом Українського народу. Голова Верховної Ради розраховує, що парламентом Литви буде прийняте таке ж рішення.

«І ми хочемо, щоби такі ж рішення приймали парламенти всіх країн, бо це об’єднавчий фактор для нас усіх і це та лінійка, система координат, за якою ми міряємо добро і зло», — розповів Руслан Стефанчук.

Міністри закордонних справ країн Балтії зазначили, що з перших днів війни їхні країни надавали Україні максимальну допомогу. Міністр закордонних справ Литовської Республіки Габріелюс Ландсбергіс назвав процеси в Україні українською весною. Адже весна є символом відродження. І зараз відроджується українська нація.

За його словами, у світі є популярною концепція Build Back Better — відбудувати ще краще, ніж було. Країни Балтії можуть виступати каталізаторами, долучати інші країни до відбудови України.

Міністр закордонних справ Естонської Республіки Ева-Марія Лійметс закцентувала на тому, що надважливим є питання притягнення винних за скоєні злочини до юридичної відповідальності. Міністр закордонних справ Латвійської Республіки Едгарс Рінкевичс наголосив, що Литва підтримує вступ України до ЄС і країни Балтії готові працювати з тими країнами, які ще не визначились зі своєю позицією.