Голова Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе німецьким депутатам: «Дуже сподіваємось, що ембарго на російські енергоносії буде запроваджено найближчим часом»

Інформаційне управління
13 квітня 2022, 14:15

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з депутатами з Бундесрату - верхньої палати Парламенту Німеччини.

Голова Комітету поінформувала німецьких колег про звірства, які вчинили російські окупанти в Україні: «Щодня ми бачимо жахливі наслідки їхнього вторгнення на українську землю. Відкопують тіла людей, кількість загиблих зростає щодня. І серед них - багато жінок, дітей, літніх людей. На жаль, нам відкривається дедалі більше злочинів проти людяності та актів геноциду - це жорстокі зґвалтування жінок, дітей, чоловіків, а також катування і розстріли беззбройних людей зі зв’язаними за спиною руками. Це вимагає сильної і спільної відповіді всього вільного світу».

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала німецьких парламентарів надати Україні важку зброю та ще більше посилити санкції проти рф: «Ми маємо мужність, сміливість і єдність, але без зброї ми не зможемо себе захистити. Ми також розраховуємо на допомогу у запровадженні додаткових санкцій. Знаю, що це нелегко, але Росія розуміє лише мову сили та єдності. Тому ми дуже сподіваємося, що ембарго на російську нафту буде запроваджено найближчим часом. Також уже зараз треба шукати альтернативи російському газу, щоб відмовитися від нього повністю. Кожне євро, яке ЄС платить росії, йде на фінансування війни в Україні. Їхня мета - стерти нас із мапи світу. Мало хто вірив, що Україна зможе протистояти нападу росії і зламає її плани щодо бліцкріґу. Ми із гордістю будемо продовжувати цю боротьбу за свободу, але нам потрібна ваша допомога».

Голова Комітету переконана, що росія має бути ізольована від цивілізованого світу, і у цьому Німеччина теж може зіграти важливу роль: «Багато ваших земель мають двосторонні програми з російськими містами чи регіонами. Настав час розірвати ці зв’язки. Бо йдеться про колективну відповідальність російського народу. Це не путін персонально нас вбиває. Це роблять його солдати та офіцери, конкретні люди. Але це також і абсолютна більшість росіян, які активно чи мовчанкою підтримують війну в Україні».

Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук закликав німецьких колег протистояти російській пропаганді всередині Німеччини: «Цю війну важко вести на інформаційному фронті через те, як далеко заходить російська пропаганда. І, на жаль, вона сягає далеко у європейські країни. Дуже сподіваємося на вашу серйозну реакцію щодо маршів на підтримку війни, які відбуваються в німецьких містах. Німеччина була однією з перших країн, які підписали звернення до Міжнародного кримінального суду про розслідування російських воєнних злочинів в Україні. Тому важливо, щоб російська пропаганда, яка, наприклад, описує криваву розправу російської армії над мирними жителями у Бучі як постановку, - важливо, щоб реакція на цю пропаганду була сильною і відчутною».

Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала, що, починаючи з 2014 року, росія експлуатувала основні інструменти демократії у Європі та світі, щоб маніпулювати суспільствами. «Медіа, аналітичні центри та громадські організації росія перетворила на інструменти пропаганди. І зараз, якщо люди, які живуть у вільному світі і підтримують війну росії проти України на демонстраціях - такі демонстрації мають бути негайно заборонені. Вони не мають права відбуватися в будь-якій демократичній країні. Йдеться не про право людей протестувати, а про людей, які підтримують криваву, безпідставну розправу проти інших людей. Це протирічить людяності і порушує усі принципи міжнародного порядку. Ми сподіваємось на ваш чіткий законодавчий підхід, щоб гарантувати, що російська брехня, маніпуляції та пропаганда не проросте на німецькій землі», - сказала голова Комітету.

Вона також подякувала Німеччині за допомогу українцям, які рятуються в Німеччині від війни, і попросила гуманітарної допомоги для людей, які стали внутрішньопереміщеними всередині України: «У нас 9 мільйонів внутрішньопереміщених осіб. І вони теж потребують допомоги. На жаль, обсяги гуманітарної допомоги, що надходить в Україну, починають зменшуватися. Прошу вас докласти зусиль, аби мобілізувати додаткові гуманітарні вантажі для України. Окрім цього, робота Червоного хреста і гуманітарних організацій ООН могла би бути ефективнішою, відповідно до їхніх мандатів. Тому просимо підсилити і цей напрямок».

Голова Комітету також закликала Німеччину підтримати надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. «У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС ми чудово розуміємо, скільки роботи і трансформацій чекає на Україну, щоб вона могла стати членом Євросоюзу. Але сьогодні надання статусу кандидата може стати променем світла для українського народу, який бореться за європейські цінності та свободи», - підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.