Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 грудня 2021, 13:34

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що у засіданні беруть участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.

Руслан Стефанчук повідомив, що за пропозицією депутатських фракцій і груп народні депутати заслухають інформацію Прем'єр-міністра України про соціально-економічну ситуацію в Україні та заходи Уряду з вирішення проблемних питань.

Головуючий надав слово для виступу Прем’єр-міністру Денису Шмигалю. На початку виступу він подякував медикам, які цього року самовіддано борються з пандемією коронавірусу, рятували життя українців, та військовим, які захищають нас вже восьмий рік поспіль і дають нам можливість змінюватися на краще, всій нашій країні. «Ми ніколи не забуваємо про тих, завжди будемо відчувати підвищений рівень відповідальності перед бійцями і медиками, які сьогодні на передовій боротьби за незалежність України і за здоров’я і життя наших громадян», - зазначив він.

Глава Уряду зазначив, що Уряд другий рік поспіль працює в умовах найважчої кризи після Другої світової війни. «Так само, як і весь світ, Україна заходить в новий рік в умовах глобальної пандемії коронавірусу. Але жодна країна світу не трансформується в умовах агресії зі сторони Російської Федерації», - наголосив він.

Денис Шмигаль повідомив, що його виступ сьогодні буде зосереджений на прийнятих документах, економіці, соціальній сфері, інфраструктурі, що дозволить об’єктивно продемонструвати досягнення цього року і необхідність активізувати роботу в соціально-економічній сфері.

Прем’єр-міністр відзначив, що в центрі урядової політики є людина. «Це не просто слоган, це - принцип, на основі якого розробляються і формуються стратегії у сфері медицини, освіти, пенсійного і соціального забезпечення», - сказав він.

Денис Шмигаль сказав, що 2021 рік пройшов під знаком масштабної світової кампанії з вакцинації. Саме вакцинація, за його словами, дала можливість всьому світу зупинити пандемію. Він також сказав, що завдяки зусиллям всіх гілок влади вдалося в повній мірі забезпечити наших громадян якісними і безпечними вакцинами від провідних світових виробників. «Попри скептицизм багатьох політиків в Україні було розпочато безкоштовну вакцинацію для всіх українців. Станом на 17 грудня щеплено вже понад 13 мільйонів українців і в найближчий місяць ми маємо підійти до позначки у 50% щеплених дорослих українців. Загалом менш ніж на рік нам вдалося законтрактувати та отримати майже 40 млн доз вакцин», - повідомив він, додавши, що «медицина залишається пріоритетом Уряду у 2022 році».

За його словами, у бюджеті наступного року на медицину закладено майже 200 млрд гривень, що вдвічі більше, ніж було у попередні роки.

Прем’єр-міністр детально поінформував народних депутатів про те, що вдалося зробити Уряду цього року у сфері соціальної політики, пенсійному забезпеченні, у сфері освіти, розбудові нашої держави, зміцненні обороноздатності країни, проведенні реформи децентралізації, цифровізації, підтримки галузей економіки, які постраждали під час пандемії та інших сферах.

Прем’єр-міністр, завершуючи виступ, зазначив, що це лише незначна частина того, що зроблено у поточному році.

Глава Уряду подякував народним депутатам за спільну роботу, відзначивши, що злагоджена робота Уряду і Парламенту і Президента України - це те, що дасть нам можливість дійсно змінити нашу країну.

Прем'єр-міністр відповів на запитання депутатських фракцій і груп.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і члени Уряду відповіли на запитання щодо: виплати заборгованості із зарплати шахтарям і за відвантажену продукцію; тарифів на опалення і електроенергію; ймовірної кризи в енергетиці із забезпеченням енергоносіями; закупівлі пального і боєприпасів для потреб Збройних Сил України, фінансування будівництва військової інфраструктури; облаштування і укріплення україно-білоруського кордону; скорочення кількості дозволів на експорт зі сторони Республіки Польща; розслідування діяльності осіб і підприємств, які співпрацюють з країною-агресором; термінів подання до Верховної Ради Програми діяльності Уряду; організації роботи лікарень з надання первинної і спеціалізованої допомоги; розмірів освітньої субвенції; термінів створення служби у справах дітей при Кабінеті Міністрів; виділення і використання коштів на підтримку українського кіно; забезпечення теплом міста Щастя у Луганській області; екологічної ситуації в місті Галич і Галицькому районі Івано-Франківської області; будівництва мосту і забезпечення проїзду; діяльності заступника Міністра внутрішніх справ.

На цьому «година запитань до Уряду завершилася.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук запросив до зали Верховної Ради пластунів для передачі Вифлеємського вогню миру.

Українські пластуни передали Голові Верховної Ради України Вифлеємський вогонь миру.

Народні депутати подякували пластунам.

264 голосами народні депутати підтримали пропозицію працювати з 12.30 до 13.00, скасувавши «Різне».

До порядку денного включено проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів з резервного фонду державного бюджету України на виплату заробітних плат працівникам державних вугледобувних підприємств, №6442

Народні депутати підтримали пропозицію про розгляд проекту Постанови за процедурою ad hoc.

Верховна Рада прийняла 307 голосами «за» проект Постанови в цілому.

Народні депутати 281 голосом «за» прийняли проект Постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022-2023 роках, №6406.

До порядку денного включено проект Постанови про передачу окремого майна, що забезпечує діяльність Верховної Ради України, на баланс Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України, №6438.

Проект Постанови доповів народний депутат Руслан Стефанчук. Він зазначив, що проектом Постанови пропонується передати на баланс Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України транспортні засоби у кількості 60 одиниць.

Перший заступник Голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Євтушок доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися щодо проекту Постанови шляхом голосування у сесійній залі.

За результатами голосування проект Постанови 311 голосами «за» прийнято в цілому

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки сфери спорту, №4577.

Народні депутати не підтримали поставлену на підтвердження правку №3 стосовно звільняється від оподаткування військовим збором дохід у вигляді допомоги, що виплачується (надається) за рахунок коштів державного бюджету

в рамках програми “єПідтримка”.

За результатами голосування законопроект №4577 прийнято у другому читанні та в цілому 287 голосами «за».

Проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" (щодо усунення технічних та логічних неузгодженостей), №6265, доповів заступник Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко. Він зазначив, що цим законопроектом пропонується внести зміни до ст. 11 Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» з метою усунення технічних помилок, допущених під час прийняття Законом України «Про внесення змін до

Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо надання державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні».

Павло Сушко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

За результатами голосування законопроект 291 голосом прийнято за основу і 298 голосами - в цілому.

Народні депутати розглянули правки і 298 голосами прийняли у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки, №5641.

До порядку денного включено і розглянуто за скороченою процедурою проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів" щодо зміни розміру іменних стипендій Верховної Ради України та уточнення окремих термінів, №6413.

Верховна Рада 318 голосами прийняла проект Постанови в цілому.

До порядку денного включено і розглянуто за скороченою процедурою проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про заснування соціальних стипендій Верховної Ради України для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей" щодо підвищення розміру соціальних стипендій Верховної Ради України та уточнення деяких положень, №6414.

Народні депутати 321 голосом прийняли проект Постанови в цілому.

Верховна Рада 321 голосом прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні №2064.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк повідомила, що протягом цього пленарного тижня народними депутатами було внесено 157 запитів, із них до Президента України - 7 депутатських запитів, до органів Верховної Ради - 6, до Кабінету Міністрів - 70, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 51, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України - 23 запити народних депутатів.

Окрім того, за її словами, з минулого пленарного тижня залишились не оголошеними 19 запитів.

Всього для оголошення внесено 176 депутатських запитів.

Верховна Рада підтримала направлення до Президента України двох із семи запитів, поданих народними депутатами.

Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

Головуючий оголосив перерву у пленарному засіданні згідно із заявою двох фракцій.

 Після закінчення перерви головуючий закрив пленарне засідання.