Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект щодо отримання Україною кредиту на термомодернізацію громадських будівель

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 липня 2021, 11:30


На засіданні 7 липня члени Комітету розглянули проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект «Енергоефективність громадських будівель в Україні») між Україною та Європейським інвестиційним банком, №0104.

Ратифікація цієї угоди дасть змогу Україні отримати кредит у розмірі 300 млн євро від Європейського інвестиційного банку. Кошти будуть спрямовані на фінансування термомодернізації майже тисячі громадських будівель в Україні, зокрема, шкіл, культурних центрів, дитячих садків та лікарень. Реалізація проекту «Енергоефективність громадських будівель в Україні» дасть змогу не допустити понад мільйон тонн викидів CO2 у довкілля та принесе користь понад 2,5 мільйонам громадян.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект Закону №0104 щодо ратифікації угоди з ЄІБ.

Таке ж рішення - рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому Комітет ухвалив щодо проекту Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Данія про здійснення оплачуваних видів діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ, №0111.

Комітет також одностайно ухвалив рішення Головному комітету внести на розгляд Верховної Ради України для прийняття за основу та в цілому проекту Закону про приєднання України до Часткової угоди про створення Групи зі співробітництва у боротьбі проти зловживання наркотиками та їхнього незаконного обігу (Група Помпіду), №0114.

Група Помпіду - міждержавний орган, який є частиною Ради Європи. Цей орган вивчає проблеми зловживання наркотиками та їхнього незаконного обігу, а також розробляє та впроваджує комплексні заходи в боротьбі з наркозалежністю на національному, регіональному та місцевому рівнях. На сьогодні членами Групи Помпіду є 39 держав, у тому числі 36 держав – членів Ради Європи.

Такими, що не суперечать праву ЄС, на засіданні Комітет назвав законопроекти:

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності, №5596. Проект має на меті створити умови для розширення доступу українських пацієнтів, зокрема, важкохворих, до необхідного лікування, а також проведення наукових досліджень ефективності конопель. Проект не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції. Такий самий висновок отримав і альтернативний проект Закону №5596-1;

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань державного фінансового контролю в Україні, №5022. Проект пропонує розширити перелік завдань органу державного фінансового контролю, зокрема, поширити державний фінансовий контроль на суб’єктів господарювання, у статутному капіталі яких понад 50% акцій (часток) належать державному сектору економіки. За висновком Комітету, документ не суперечить Угоді про асоціацію та Керівним принципам ОЕСР щодо корпоративного управління на підприємствах державної форми власності;

- про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, №5432. Проект за своєю метою не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, водночас, встановлення граничних розмірів штрафів потребує комплексного врахування положень статті 23 Регламенту 1/2003. Такий самий висновок комітет ухвалив і щодо альтернативного проекту №5432-1;

- законопроект щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження у розважальній діяльності, №5409. Проект пропонує заборонити діяльність контактних звіринців з дикими тваринами та використання диких тварин у видовищних заходах. Проект Закону не суперечить цілям Угоди про асоціацію та праву ЄС. Водночас Комітет вважає доцільним врахувати практику більшості держав-членів ЄС, передбачивши заборону на використання в цирках саме диких тварин.

- проект Закону щодо запобігання жорстокому поводженню з тваринами та виконання міжнародних зобов’язань із захисту диких тварин, №5342. Проект Закону не суперечить цілям Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу.

- законопроект про внесення зміни до статті 52 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю, №5640. Документ не суперечить цілям Угоди про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України.

Щодо проекту Закону №5430 про внесення доповнень до статті 18 «Прикінцеві положення» Закону України «Про управління об’єктами державної власності» Комітет ухвалив висновок, що документ потребує суттєвого доопрацювання в частині встановлення розміру оплати послуг членів наглядової ради відповідно до Принципів ОЕСР щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності.