На засіданні 7 липня члени Комітету розглянули проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект «Енергоефективність громадських будівель в Україні») між Україною та Європейським інвестиційним банком, №0104.

Ратифікація цієї угоди дасть змогу Україні отримати кредит у розмірі 300 млн євро від Європейського інвестиційного банку. Кошти будуть спрямовані на фінансування термомодернізації майже тисячі громадських будівель в Україні, зокрема, шкіл, культурних центрів, дитячих садків та лікарень. Реалізація проекту «Енергоефективність громадських будівель в Україні» дасть змогу не допустити понад мільйон тонн викидів CO2 у довкілля та принесе користь понад 2,5 мільйонам громадян.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект Закону №0104 щодо ратифікації угоди з ЄІБ.

Таке ж рішення - рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому Комітет ухвалив щодо проекту Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Данія про здійснення оплачуваних видів діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ, №0111.

Комітет також одностайно ухвалив рішення Головному комітету внести на розгляд Верховної Ради України для прийняття за основу та в цілому проекту Закону про приєднання України до Часткової угоди про створення Групи зі співробітництва у боротьбі проти зловживання наркотиками та їхнього незаконного обігу (Група Помпіду), №0114.

Група Помпіду - міждержавний орган, який є частиною Ради Європи. Цей орган вивчає проблеми зловживання наркотиками та їхнього незаконного обігу, а також розробляє та впроваджує комплексні заходи в боротьбі з наркозалежністю на національному, регіональному та місцевому рівнях. На сьогодні членами Групи Помпіду є 39 держав, у тому числі 36 держав – членів Ради Європи.

Такими, що не суперечать праву ЄС, на засіданні Комітет назвав законопроекти:

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності, №5596. Проект має на меті створити умови для розширення доступу українських пацієнтів, зокрема, важкохворих, до необхідного лікування, а також проведення наукових досліджень ефективності конопель. Проект не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції. Такий самий висновок отримав і альтернативний проект Закону №5596-1;

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань державного фінансового контролю в Україні, №5022. Проект пропонує розширити перелік завдань органу державного фінансового контролю, зокрема, поширити державний фінансовий контроль на суб’єктів господарювання, у статутному капіталі яких понад 50% акцій (часток) належать державному сектору економіки. За висновком Комітету, документ не суперечить Угоді про асоціацію та Керівним принципам ОЕСР щодо корпоративного управління на підприємствах державної форми власності;

- про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, №5432. Проект за своєю метою не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, водночас, встановлення граничних розмірів штрафів потребує комплексного врахування положень статті 23 Регламенту 1/2003. Такий самий висновок комітет ухвалив і щодо альтернативного проекту №5432-1;

- законопроект щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження у розважальній діяльності, №5409. Проект пропонує заборонити діяльність контактних звіринців з дикими тваринами та використання диких тварин у видовищних заходах. Проект Закону не суперечить цілям Угоди про асоціацію та праву ЄС. Водночас Комітет вважає доцільним врахувати практику більшості держав-членів ЄС, передбачивши заборону на використання в цирках саме диких тварин.

- проект Закону щодо запобігання жорстокому поводженню з тваринами та виконання міжнародних зобов’язань із захисту диких тварин, №5342. Проект Закону не суперечить цілям Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу.

- законопроект про внесення зміни до статті 52 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю, №5640. Документ не суперечить цілям Угоди про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України.

Щодо проекту Закону №5430 про внесення доповнень до статті 18 «Прикінцеві положення» Закону України «Про управління об’єктами державної власності» Комітет ухвалив висновок, що документ потребує суттєвого доопрацювання в частині встановлення розміру оплати послуг членів наглядової ради відповідно до Принципів ОЕСР щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24