Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування планує провести термінове виїзне засідання для вивчення ситуації щодо протидії COVID-19 в Одесі та Одеській області

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
01 квітня 2021, 14:15

31 березня у режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Члени Комітету заслухали губернаторів та керівників департаментів охорони здоров’я Миколаївської, Херсонської та Одеської областей щодо стану організації надання медичної допомоги в умовах карантину, а також здійснення протиепідемічних заходів та розпочатої вакцинації проти COVID-19.

Як повідомив Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, Одеська область одна із небагатьох областей, яка не виконала поставлені Урядом завдання і не перепрофілювала для лікування хворих на COVID-19 всю кількість ліжкомісць, які були передбачені.

«Зокрема, з 4233 ліжок, які повинні були бути в Одеській області, було перепрофільовано тільки 3839. Якщо подивимось на забезпечення киснем, то з 3300, які були поставлені Одеській області для забезпечення 80% киснем за рахунок коштів, які передавались за субвенцією Урядом, було забезпечено тільки 2741», — повідомив Віктор Ляшко.

Крім того, за його словами, статистика, яка офіційно передавалась до МОЗ про кількість ліжок зайнятих хворими на COVID-19 та підключених до кисню не сходиться з інформацією, яка надходила від пацієнтів та громадських організацій.

За словами народного депутата Олексія Леонова, Одеська клінічна лікарня на залізничному транспорті не приймає хворих на COVID-19 і попри те, що Одеська область віднесена до червоної зони епідемічної небезпеки, в місті працюють заклади харчування.

Комітет ухвалив рішення звернутися до Кабінету Міністрів з проханням доручити відповідним центральним органам виконавчої влади організувати термінову перевірку дотримання встановлених карантином вимог в Одеській області і, у разі виявлення порушень, направити відповідні матеріали в правоохоронні органи та вжити інші заходи, передбачені законом.

Також планується провести термінове виїзне засідання Комітету в місті Одесі та Одеській області.

Окрім того, Комітет направить звернення до Національної поліції щодо ситуації, яка склалася із наданням медичної допомоги в Одеській клінічній лікарні на залізничному транспорті.

Комітет взяв до відома інформацію, надану по Миколаївській, Херсонській областях.

Також на засіданні народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про рекламу" щодо соціальної реклами, спрямованої на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (№ 5226).

Метою законопроекту є збільшення на період карантину обсягу безкоштовної соціальної реклами в електронних і друкованих засобах масової інформації для інформування громадян про заходи та засоби запобігання виникненню і поширенню COVID-19.

Комітет ухвалив рішення підтримати законопроект та запропонувати Комітету з питань гуманітарної політики, визначеному головним з підготовки цього законопроекту, рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу і в цілому.