Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 березня 2021, 15:30

Відповідне рішення ухвалено сьогодні під час позачергового засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики, що відбулося у режимі відеоконференції.

Учасники засідання розглянули проект Закону «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами», поданий народними депутатами України М.Мезенцевою, Є.Кравчук, Д.Люботою та іншими (№ 4568).

Проект розроблено з метою:

                мінімізації ризиків завдання шкоди здоров’ю громадян від споживання харчових продуктів;

                приведення законодавства України у відповідність до законодавства Європейського Союзу, заходів, які застосовуються до матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами;

                з метою реалізації статті 64 Угоди про асоціацію.

Відповідно до зобов’язань в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, вітчизняне законодавство потребує гармонізації із рядом актів ЄС, зокрема, стосовно заходів, які застосовуються щодо хімічних речовин, які мігрують з пакувальних матеріалів до харчових продуктів. Реалізація зазначених зобов’язань передбачена пунктом 20 розділу IV Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV “Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею” Угоди про асоціацію, а також пунктами 349 - 350 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію.

Проект Закону передбачає: застосування термінології, що міститься у відповідному законодавстві ЄС; визначення повноважень органів виконавчої влади у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів та предметів , що контактують з харчовими продуктами; встановлення загальних вимог до матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами, включаючи активні та інтелектуальні матеріали та предмети; встановлення спеціальних вимоги до окремих груп матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами; запровадження вимог до перероблених пластикових матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами.

За результатами обговорення члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами, № 4568, прийняти за основу.

Під час позачергового засідання також ухвалено рішення створити при Комітеті з питань аграрної та земельної політики робочу групу щодо перевірки дотримання Південним міжрегіональним головним управлінням Держпродспоживслужби на державному кордоні та територіальними органами Держпродспоживслужби в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях законодавства під час реалізації своїх повноважень. Головою робочої групи вирішено обрати народного депутата Олександра Гайду.