Відповідне рішення ухвалено сьогодні під час позачергового засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики, що відбулося у режимі відеоконференції.

Учасники засідання розглянули проект Закону «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами», поданий народними депутатами України М.Мезенцевою, Є.Кравчук, Д.Люботою та іншими (№ 4568).

Проект розроблено з метою:

                мінімізації ризиків завдання шкоди здоров’ю громадян від споживання харчових продуктів;

                приведення законодавства України у відповідність до законодавства Європейського Союзу, заходів, які застосовуються до матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами;

                з метою реалізації статті 64 Угоди про асоціацію.

Відповідно до зобов’язань в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, вітчизняне законодавство потребує гармонізації із рядом актів ЄС, зокрема, стосовно заходів, які застосовуються щодо хімічних речовин, які мігрують з пакувальних матеріалів до харчових продуктів. Реалізація зазначених зобов’язань передбачена пунктом 20 розділу IV Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV “Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею” Угоди про асоціацію, а також пунктами 349 - 350 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію.

Проект Закону передбачає: застосування термінології, що міститься у відповідному законодавстві ЄС; визначення повноважень органів виконавчої влади у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів та предметів , що контактують з харчовими продуктами; встановлення загальних вимог до матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами, включаючи активні та інтелектуальні матеріали та предмети; встановлення спеціальних вимоги до окремих груп матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами; запровадження вимог до перероблених пластикових матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами.

За результатами обговорення члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами, № 4568, прийняти за основу.

Під час позачергового засідання також ухвалено рішення створити при Комітеті з питань аграрної та земельної політики робочу групу щодо перевірки дотримання Південним міжрегіональним головним управлінням Держпродспоживслужби на державному кордоні та територіальними органами Держпродспоживслужби в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях законодавства під час реалізації своїх повноважень. Головою робочої групи вирішено обрати народного депутата Олександра Гайду.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50