Комітет з питань освіти і науки рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо забезпечення процедури обрання керівника закладу вищої освіти

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 січня 2021, 14:30

На засіданні Комітету з питань освіти і науки, що відбулося 21 січня,  народні депутати обговорили три законопроекти щодо удосконалення процедури виборів керівника закладу вищої освіти.

Голова Комітету Сергій Бабак представив проект Закону «Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо забезпечення процедури обрання керівника закладу вищої освіти» №4489-1.

За його словами основна ідея законопроекту - розбити вибори на два тури. Обраною керівником закладу вищої освіти вважається особа (кандидатура), яка набрала більше 50 відсотків голосів осіб, які мають право брати участь у виборах, а у разі проведення другого туру – більше 50 відсотків голосів осіб, які взяли участь у голосуванні. Якщо у виборах взяли участь дві і більше осіб (кандидатур), і жодна з них не набрала більше 50 відсотків голосів від загальної кількості осіб, які мають право брати участь у виборах, на сьомий календарний день після проведення першого туру проводиться другий тур виборів.

Комітет рекомендує прийняти законопроект щодо забезпечення процедури обрання керівника закладу вищої освіти №4489-1 за основу.

 За результатами обговорення Комітет рекомендує відхилити законопроекти про внесення змін до статті 42 Закону України «Про вищу освіту щодо удосконалення процедури виборів керівника закладу вищої освіти№4489  та про внесення змін до статті 42 Закону України «Про вищу освіту» (щодо обрання та призначення керівника закладу вищої освіти) №4489-2.

Народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти і державним майном №4486. Метою проекту Закону є законодавче вдосконалення процедури надання закладам вищої освіти статусу національного, науковим установам – статусу національного наукового центру та створення належних можливостей управління закладами освіти та державним майном, що закріплено за ними

За результатами обговорення  Комітет рекомендує Верховні Раді прийняти законопроект щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти і державним майном за основу.

Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до статті 3 Закону України «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки»  №4538. Документ визначає правові засади застосування у 2021 році чинних пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки в Україні та надання Уряду відповідних доручень щодо приведення нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та  в цілому.

Також народні депутати обговорили питання забезпечення організації, фінансування та надання освітніх послуг здобувачам загальної середньої освіти, які  перебувають на тривалому стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я, забезпечення виплати стипендій Президента України учасникам і призерам міжнародних учнівських олімпіад, які навчаються у приватних закладах освіти, про стан реалізації положень Закону України «Про внесення зміни до пункту 3 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі».

За результатами обговорення Комітет вирішив перенести ухвалення рішення щодо затвердження рекомендацій комітетських слухань на тему: «Реформування вищої юридичної освіти в Україні: проблеми та перспективи» на наступне засідання з метою доопрацювання.