Парламент має розглянути питання щодо відповідальності урядовців за провал вакцинації українців від COVID-19, - заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 січня 2021, 15:01

 

Питання щодо відповідальності урядовців за безпрецедентний підрив національної безпеки в частині протидії пандемічним викликам має стати предметом детального розгляду та обговорення на перших засіданнях Верховної Ради України в новому році.

Таке переконання висловила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк на своїй сторінці Facebook. За її словами, у світі зараз постає вакцинний націоналізм, оскільки кожна країна намагається забезпечити власний стратегічний запас вакцин від COVID-19.

«Світ дуже швидко розділився на тих, хто має доступ до якісної вакцини, й тих, хто змушений чекати гуманітарної допомоги чи доброї волі сусідів, або замовляти те, що залишилося. Вчасна та всеохоплююча вакцинація населення від коронавірусу стає завданням №1 порядку денного кожного мудрого й відповідального Уряду», - зазначила Олена Кондратюк.

Вона звернула увагу, що за даними Bloomberg, 45 країн світу вже розпочали щеплення громадян від COVID-19, розподіливши 32,4 млн доз вакцини. Зокрема, в Ізраїлі проведено 22 щеплення на кожні 100 громадян країни, у Великобританії 4,6, у США 3,3, у Данії 2, в Італії 1,4, в Іспанії 1,3, Канаді 1,1, Литві та Естонії по 1 дозі, у Латвії 0,52. У Німеччині зроблено 758 тис. щеплень (0,91 на 100 населення), у Польщі використано 310 тис. доз вакцини (0,82/100).

Заступниця Голови Верховної Ради зауважила, що Албанія з населенням, меншим ніж у Києві, з 11 січня розпочала масову вакцинацію. Зокрема, уряд цієї країни отримав першу партію у 500 тисяч доз вакцин від COVID-19 від Pfizer/BioNTech. У лютому тією ж вакциною, закупленою за державні кошти, розпочинається безкоштовна вакцинація в Молдові.

«На всьому цьому фоні Україна, яка досі не розпочала вакцинацію та має нульові запаси вакцин від COVID-19, виглядає повним лузером, як країна третього світу. Єдине, на що спромоглися наші чиновники, – домовитися про закупівлю китайської вакцини, ефективність якої наразі ще не доведена», - зауважила Олена Кондратюк.

За її словами, так і не дано відповідь на питання, яку саме вакцину отримає Україна в рамках ініціативи COVAX. Також відсутня комунікаційна кампанія і розуміння: як, коли і де зможе безкоштовно вакцинуватися кожен українець.  Заступниця Голови Парламенту припускає, що в Україні буде складно вакцинувати перших 20 млн громадян, які входять до групи ризику, враховуючи брак комунікації, недовіру до влади і до будь-яких вакцин загалом.