Актуальні проблеми планування інженерного забезпечення територій, проектування галузевих схем, будівництва, реконструкції та приєднання інженерних мереж у населених пунктах обговорено на круглому столі у Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 жовтня 2020, 17:33

 

21 жовтня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів у форматі відеоконференції круглий стіл з обговорення проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань приєднання до інженерних мереж».

Голова підкомітету з питань будівництва та проектування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олег Дунда відкриваючи засідання, зазначив що цей законопроект є важливим з урахуванням того, що це - критична больова точка для інвестицій в Україну. «Бо всі, хто інвестує в Україну, хто створює нові виробництва, інвестують у створення житла, створення готельних комплексів так чи інакше стикаються з цією проблемою. Тим більше, що ця проблема зав’язана на природніх монополістів, які керують цими мережами, до яких бажає приватний бізнес доєднатися. Вони часто звертаються до Комітету, до народних депутатів з скаргами відносно складності і непрозорості цієї процедури приєднання. Виникає і ще багато інших питань. Все це накладається на те, що рік тому була скасована пайова участь, яка свого часу так чи інакше це питання вирішувала. На сьогодні такого рішення немає. Основне завдання цього законопроекту - уніфікувати порядок приєднання, вирішити проблемні питання між бізнесом та природніми монополістами, проінвентарізувати існуючі мережі в Україні», - зазначив він.

Олег Дунда звернувся до учасників круглого столу з проханням провести публічне обговорення законопроекту і тих питань, які експертна група можливо не врахувала, і внести свою участь у цей законопроект.

Член Комітету з питань бюджету Андрій Пузійчук також відзначив актуальність обговорюваного питання як для споживачів, так і для природних монополістів. Він повідомив, що робота над цим законопроектом триває понад рік. За його словами, у проекті є багато неузгоджених речей і запропонував послухати всіх учасників процесу від забудовників, проектувальників до представників монопольних компаній для того, щоб зрозуміти де є недоопрацювання розробників законопроекту і що потрібно покращити. «Якщо подивитися очима споживачів та інвесторів, що відбувається сьогодні, то сьогодні приватні комунальні компанії видають браковані дозволи у вигляді технічних умов. Мета цього законопроекту урегулювати, щоб це була послуга за приєднання, щоб це була послуга для всіх однакова», - зазначив він.

Про підтримку законопроекту повідомив заступник голови Дергеокадастру Євген Бодров. За його словами, законопроект буде по суті складовою частиною нашої національної програми і частиною реформи по створенню Національної системи геопросторових даних і дасть певне наповнення її.

Керівник Проекту енергетичної безпеки USAID в Україні Дін Вайт зазначив, що Проект підтримує роботу над цим законопроектом, який дозволить покращити містопланування в Україні.

Під час круглого столу відбулося представлення законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань приєднання до інженерних мереж.

Законопроект представив член громадської ради при Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Руслан Голуб. Він поінформував про цілі прийняття закону.

Руслан Голуб зазначив, що законодавча практика свідчить про бажання запровадження в Україні цивілізованих умов і познайомив учасників слухання з баченням розробників проект з тим, як мають відображатися інженерні мережі в майбутньому, щоб кожен забудовник мав можливість побачити чиї це мережі, яка до них відстань, яка у них потужність і отримати інформацію про вартість приєднання до цих мереж. За його словами, це забезпечити створення сприятливого середовища для інвесторів і дасть зрозуміти, які у них є можливості для забезпечення, а також не дасть можливість зловживати підприємствам-монополістам надавати неправдиву інформацію.

Під час презентації також зазначалося, що проект Закону розроблено з метою законодавчого врегулювання питання приєднання до інженерних мереж нових об’єктів будівництва, створення законодавчого підґрунтя для ефективного управління інженерними мережами. Передбачається встановлення в Законі України «Про регулювання містобудівної діяльності» уніфікованого порядку приєднання до інженерних мереж та єдиних підходів щодо визначення плати за приєднання. Визначається, що в межах однієї територіальної громади встановлюється єдина ціна за послугу з приєднання до інженерних мереж одного виду суб’єктів господарювання. Пропонується провести інвентаризацію існуючих інженерних мереж та деталізувати вимоги до планувальної документації, що дозволить забезпечити відображення інформації про мережі в Державному земельному кадастрі, Національному геопорталі, Єдиній державній електронній системі сфері будівництва, містобудівному кадастрі, ГІС підприємств.

Законопроектом для створення рівних умов приєднання різних суб'єктів господарювання до інженерних мереж пропонується запровадити єдині методики визначення плати за приєднання для населених пунктів, відповідно до яких в межах населеного пункту буде єдина ціна для всіх.

Під час засідання обговорено напрацьований експертною групою законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань приєднання до інженерних мереж.

Учасники засідання виступили в обговоренні трьох основних блоків питань: «Інвентаризація мереж. Відображення мереж на Національному геопорталі та їх охоронних зон в Державному земельному кадастрі. Інтеграція електронних систем (геоінформаційних систем підприємств - Містобудівний кадастр - електронний кабінет забудовника); «Недоліки та переваги різних моделей забезпечення лінійної складової приєднання до інженерних мереж. Взаємодія операторів та замовників будівництва»; «Строки розроблення підзаконних нормативно-правових актів. Реалізація підприємствами та органами місцевого самоврядування заходів по створенню геоінформаційних систем та інвентаризація мереж».

За результатами обговорення учасники пропонували продовжити роботу над законопроектом, провести додаткові консультації та подати свої пропозиції робочій групі з підготовки законопроекту.

Участь у заході взяли народні депутати, представники органів державної влади, професійних громадських організацій, проектних інститутів, експерти.

Круглий стіл проведено Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Міністерством розвитку громад та територій, Асоціацією «Укрводоканалекологія», Асоціацією учасників газового ринку, Всеукраїнською асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».