Руслан Стефанчук: Сподіваюся, що вже у листопаді народ України зможе отримати правовий механізм здійснення народовладдя через референдум (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 жовтня 2020, 15:38

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час онлайн-пресконференції, присвяченої питанням проведення всеукраїнського та місцевих референдумів, висловив сподівання, що вже у листопаді народ України зможе отримати правовий механізм здійснення народовладдя через референдум.

«У Верховній Раді створено робочу групу з напрацювання низки нормативно-правових актів щодо народовладдя. І першим є законопроєкт «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» № 3612. Ми організували максимально відкриту та чесну дискусію про документ. Проєкт закону пройшов друге читання у Комітеті та наразі опрацьовується юристами. Сподіваюся, що вже у листопаді народ України зможе отримати правовий механізм здійснення народовладдя через референдум», - зазначив Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

За його словами, питаннями референдуму мають стати справді питання державної ваги. Крім того, варто враховувати вартість його проведення. За попередніми підрахунками, для всеукраїнського референдуму потрібно близько 2 млрд гривень.

Перший віцеспікер зауважив, що це лише перший етап і робоча група продовжуватиме напрацьовувати інші законодавчі ініціативи. Зокрема, мова йде про законопроєкти щодо місцевого референдуму, електронних петицій, можливості відкликання обраних суб’єктів народом і права законодавчої ініціативи громадян.

«Також ми дискутуємо про поширення елементів прямої демократії на всі гілки влади, зокрема судової. Це запровадження справжнього суду присяжних, введення мирових суддів, можливість запровадження колективних позовів для відстоювання прав громадян у судах», - додав Руслан Стефанчук.

Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко наголосив, що якісний законопроєкт виступає гарантією народовладдя.

«Ухвалення законопроєкту про всеукраїнський референдум – це надзвичайно важливий крок. Якість закону є одним із бар’єрів, аби референдум був використаний для забезпечення інтересів народу, а не для маніпуляції його волею. Тому всі процедури мають бути чітко визначені. І в цьому законопроєкті це якісно зроблено. Такий закон виступатиме гарантією народовладдя», - зазначив Ігор Коліушко.

Експерт наголосив, що залишається неврегульованим питання проведення місцевих референдумів. За його словами, це передбачено Конституцією України, і може стати ефективним інструментом у громадах для вирішення питань розподілу коштів, будівництва тощо.

Цю тезу підтримала членкиня правління Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко. За її словами, місцеві референдуми не потребуватимуть значних коштів на організацію та реально можуть впливати на вирішення місцевих проблем.

Експерт з питань виборів та референдумів Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Денис Ковриженко зауважив, що фіналізований варіант законопроєкту про всеукраїнський референдум враховує усі міжнародні стандарти, але є певне поле для вдосконалення вимог до формулювання запитань.

https://youtu.be/aKL8