Комітет з питань цифрової трансформації рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні законопроєкт про електронні комунікації

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 вересня 2020, 17:51

22 вересня відбулося засідання Комітету з питань цифрової трансформації. Члени Комітету розглянули 970 поправок до законопроєкту "Про електронні комунікації" № 3014.

На початку засідання, один з авторів законопроєкту, заступник голови Комітету Олександр Федієнко зазначив, що станом на сьогодні - це збалансований документ і враховує ключові норми європейського законодавства.

«Цей законопроєкт - глибинна реформа та важливий крок наближення до Європейського Союзу. Готуючи документ до другого читання, працювали з народними депутатами, органами державної влади, експертами галузі, асоціаціями, представниками бізнесу. До другого читання надійшло 970 поправок», - зазначив Олександр Федієнко.

За словами Заступника голови Комітету, в проєкті документа максимально збалансували та врахували інтереси суспільства, бізнесу та держави.

Проєкт Закону містить багато прогресивних норм і дозволить з часом Україні інтегруватися в єдиний цифровий ринок ЄС, оскільки імплементує норми Європейського кодексу електронних комунікацій, який впроваджується у Європі до кінця  2020 року.

Закон України «Про електронні комунікації» визначатиме правову основу діяльності у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектру, а також встановлюватиме повноваження держави щодо управління та регулювання діяльності у сфері електронних комунікацій, а також права, обов’язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у даній діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами.

Проєктом визначаються правові основи діяльності постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг і передбачається: запровадити повідомний принцип реєстрації суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері електронних комунікацій; установити винятковий перелік вимог до учасників ринку; запровадити консультації з учасниками ринку з усіх питань, що зачіпають їх інтереси; установити процедуру подання документів до регуляторного органу в електронному вигляді; удосконалити контроль (нагляд) у сфері електронних комунікацій із метою його спрямування на попередження правопорушень та зниження потенційно можливого тиску на суб’єктів господарювання, зменшення кількості перевірок цих суб’єктів на їх території; відповідальність за порушення законодавства про електронні комунікації; уточнити з огляду на законодавство ЄС термінологію у сфері електронних комунікацій тощо.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт в другому читанні та в цілому.