Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській обл. та АРК, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин заслухав доповідь Омбудсмена про стан реалізації національного превентивного механізму у 2019 р.

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
02 вересня 2020, 18:04

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин на своєму засіданні 2 вересня ухвалив низку рішень стосовно питань, що належать до його компетенції.

Учасники засідання розглянули та за результатами обговорення ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити у першому читанні та в цілому президентський законопроєкт №3984 про внесення змін до Закону України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" щодо допуску дізнавачів, слідчих та прокурорів до району здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Проєктом пропонується унормувати допуск уповноважених представників органів досудового розслідування та прокуратури, що дасть змогу ретельно фіксувати злочини, що відбуваються на Донбасі, у тому числі загибель і поранення людей внаслідок обстрілів, прояви терористичної діяльності, участь у незаконних збройних формуваннях.

Члени Комітету розглянули проєкт Постанови Верховної Ради України про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів для забезпечення населення Донецької області безперебійним водопостачанням, № 3835. Народні депутати рекомендували до ухвалення в цілому проєкт постанови 3835, в якій парламент звертається до Уряду з вимогою профінансувати з держбюджету та з Державного фонду регіонального розвитку ремонт та реконструкцію об’єктів другого Донецького водопроводу КП «Компанія «Вода Донбасу».

Також члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати профільному Комітету з питань правової політики схвалити проєкт Закону про внесення змін до статті 317 Цивільного процесуального кодексу України щодо зняття обмежень у виборі місцевого загального суду для звернення з заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, №3832. Проєктом передбачено для встановлення факту смерті на тимчасово окупованих територіях звертатися до будь-якого місцевого загального суду України, а не лише до спеціально визначених судів, як це є сьогодні, що зменшить тяганину з оформлення документів для людей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Учасники засідання розглянули проєкт Постанови про призначення місцевих виборів на окремих територіях 25 жовтня 2020 року, №4016. За результатами обговорення було вирішено звернулися до головного Комітету з рекомендацією розглянути постанову та винести її на розгляд парламенту. Проєктом передбачено призначити місцеві вибори на тих територіях Донецької та Луганської областей, які були виключені з виборчого процесу за рішенням Верховної Ради та ЦВК.

Також Комітет заслухав Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денисову, яка представила доповідь «Стан реалізації національного превентивного механізму у 2019 році». Як зауважив голова Комітету Дмитро Лубінець: «Ми почули від пані Денисової шокуючі факти про умови перебування людей в колоніях, слідчих ізоляторах, психоневрологічних диспансерах та інших місцях несвободи». Комітет рекомендував включити питання заслуховування доповіді Уповноваженого до поряду денного Верховної Ради.