Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин на своєму засіданні 2 вересня ухвалив низку рішень стосовно питань, що належать до його компетенції.

Учасники засідання розглянули та за результатами обговорення ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити у першому читанні та в цілому президентський законопроєкт №3984 про внесення змін до Закону України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" щодо допуску дізнавачів, слідчих та прокурорів до району здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Проєктом пропонується унормувати допуск уповноважених представників органів досудового розслідування та прокуратури, що дасть змогу ретельно фіксувати злочини, що відбуваються на Донбасі, у тому числі загибель і поранення людей внаслідок обстрілів, прояви терористичної діяльності, участь у незаконних збройних формуваннях.

Члени Комітету розглянули проєкт Постанови Верховної Ради України про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів для забезпечення населення Донецької області безперебійним водопостачанням, № 3835. Народні депутати рекомендували до ухвалення в цілому проєкт постанови 3835, в якій парламент звертається до Уряду з вимогою профінансувати з держбюджету та з Державного фонду регіонального розвитку ремонт та реконструкцію об’єктів другого Донецького водопроводу КП «Компанія «Вода Донбасу».

Також члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати профільному Комітету з питань правової політики схвалити проєкт Закону про внесення змін до статті 317 Цивільного процесуального кодексу України щодо зняття обмежень у виборі місцевого загального суду для звернення з заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, №3832. Проєктом передбачено для встановлення факту смерті на тимчасово окупованих територіях звертатися до будь-якого місцевого загального суду України, а не лише до спеціально визначених судів, як це є сьогодні, що зменшить тяганину з оформлення документів для людей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Учасники засідання розглянули проєкт Постанови про призначення місцевих виборів на окремих територіях 25 жовтня 2020 року, №4016. За результатами обговорення було вирішено звернулися до головного Комітету з рекомендацією розглянути постанову та винести її на розгляд парламенту. Проєктом передбачено призначити місцеві вибори на тих територіях Донецької та Луганської областей, які були виключені з виборчого процесу за рішенням Верховної Ради та ЦВК.

Також Комітет заслухав Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денисову, яка представила доповідь «Стан реалізації національного превентивного механізму у 2019 році». Як зауважив голова Комітету Дмитро Лубінець: «Ми почули від пані Денисової шокуючі факти про умови перебування людей в колоніях, слідчих ізоляторах, психоневрологічних диспансерах та інших місцях несвободи». Комітет рекомендував включити питання заслуховування доповіді Уповноваженого до поряду денного Верховної Ради.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11