«Винні у загибелі нацгвардійців мають понести покарання», - Дмитро Разумков

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
31 серпня 2020, 11:01

 


Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков взяв участь у церемонії вшанування пам’яті гвардійців 1-ої Президентської бригади оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка: Ігоря Дебріна, Дмитра Сластнікова, Олександра Костини та Богдана Дацюка, які рівно п’ять років тому, виконуючи завдання з охорони громадського порядку під час проведення масового заходу, загинули від розриву гранати.

«Прикро, що загинули чотири молодих хлопці, які віддали життя навіть не на Сході, де йде війна, а в центрі нашої держави, на мирних вулицях, на одній з головних площ. Дуже важко про це говорити», - зазначив під час брифінгу по завершенню церемонії Дмитро Разумков.

Голова Парламенту підкреслив, що за словами родичів військовослужбовців, ситуація з покаранням винних у загибелі людей досі не зрушилася з мертвої точки - вона навіть погіршилася. «Одна особа, яка обвинувачується у цих подіях, ще перебуває на волі. Інша особа затягує максимально цей процес, і вже не перший рік ми не бачимо вироку суду», - уточнив Голова Верховної Ради і наголосив, що винні у загибелі нацгвардійців мають понести покарання.

«Дуже хотілося б побачити позицію суду щодо цього питання, щоб люди, які зробили такі ганебні та страшні діяння на мирних вулицях столиці, понесли покарання», - сказав Голова Парламенту.

У поминальних заходах взяли участь: керівництво Верховної Ради України, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, народні депутати України, Командувач Національної гвардії України – генерал-полковник Микола Балан та тимчасово виконуючий обов’язки начальника Північного Київського територіально управління полковник Володимир Шелефост.

Разом з батьками загиблих присутні вшанували пам’ять нацгвардійців хвилиною мовчання і поклали квіти до меморіальної дошки, яка розміщена на адміністративній будівлі Верховної Ради.

Також передбачено заходи на Солом’янській площі біля Меморіалу «Мужності, Вірності, Героїзму працівників МВС України» та меморіальних плит з іменами загиблих правоохоронців.  

 

Довідково: 31 серпня 2015 року біля адміністративної будівлі Верховної Ради України після ухвалення в першому читанні змін до Конституції у частині децентралізації сталися масові заворушення. Агресивно налаштовані учасники мітингу почали штурмувати Парламент, кидати димові шашки та бойову гранату. У результаті цих подій загинули четверо бійців Нацгвардії України: Ігор Дебрін, Дмитро Сластніков, Олександр Костина та Богдан Дацюк. Постраждало від поранень також близько 150 осіб. За фактом злочину відкрито кримінальне провадження.