Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков взяв участь у церемонії вшанування пам’яті гвардійців 1-ої Президентської бригади оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка: Ігоря Дебріна, Дмитра Сластнікова, Олександра Костини та Богдана Дацюка, які рівно п’ять років тому, виконуючи завдання з охорони громадського порядку під час проведення масового заходу, загинули від розриву гранати.

«Прикро, що загинули чотири молодих хлопці, які віддали життя навіть не на Сході, де йде війна, а в центрі нашої держави, на мирних вулицях, на одній з головних площ. Дуже важко про це говорити», - зазначив під час брифінгу по завершенню церемонії Дмитро Разумков.

Голова Парламенту підкреслив, що за словами родичів військовослужбовців, ситуація з покаранням винних у загибелі людей досі не зрушилася з мертвої точки - вона навіть погіршилася. «Одна особа, яка обвинувачується у цих подіях, ще перебуває на волі. Інша особа затягує максимально цей процес, і вже не перший рік ми не бачимо вироку суду», - уточнив Голова Верховної Ради і наголосив, що винні у загибелі нацгвардійців мають понести покарання.

«Дуже хотілося б побачити позицію суду щодо цього питання, щоб люди, які зробили такі ганебні та страшні діяння на мирних вулицях столиці, понесли покарання», - сказав Голова Парламенту.

У поминальних заходах взяли участь: керівництво Верховної Ради України, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, народні депутати України, Командувач Національної гвардії України – генерал-полковник Микола Балан та тимчасово виконуючий обов’язки начальника Північного Київського територіально управління полковник Володимир Шелефост.

Разом з батьками загиблих присутні вшанували пам’ять нацгвардійців хвилиною мовчання і поклали квіти до меморіальної дошки, яка розміщена на адміністративній будівлі Верховної Ради.

Також передбачено заходи на Солом’янській площі біля Меморіалу «Мужності, Вірності, Героїзму працівників МВС України» та меморіальних плит з іменами загиблих правоохоронців.  

 

Довідково: 31 серпня 2015 року біля адміністративної будівлі Верховної Ради України після ухвалення в першому читанні змін до Конституції у частині децентралізації сталися масові заворушення. Агресивно налаштовані учасники мітингу почали штурмувати Парламент, кидати димові шашки та бойову гранату. У результаті цих подій загинули четверо бійців Нацгвардії України: Ігор Дебрін, Дмитро Сластніков, Олександр Костина та Богдан Дацюк. Постраждало від поранень також близько 150 осіб. За фактом злочину відкрито кримінальне провадження.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43