Функціональний аудит Апарату Верховної Ради перейшов в активну фазу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 січня 2020, 18:00

У Верховній Раді відбулось  установче засідання, на якому було презентовано та затверджено календарний план і методологію функціонального обстеження Апарату Верховної Ради України.

Керівник Апарату Верховної Ради України, голова Робочої групи з питань функціонального обстеження Вячеслав Штучний повідомив, що, окрім функціонального аудиту, паралельно, вперше за 28 років, Рахункова палата України проводить фінансовий аудит Апарату Верховної Ради України.

За підсумками обох аудитів планується внесення відповідних змін у нормативно-правову базу, зокрема, підготовка проекту Закону «Про парламентську службу»; оптимізація підрозділів Апарату і затвердження нового положення про Апарат. Вячеслав Штучний також наголосив на необхідності перейменування застарілого визначення «Апарат» на поширене в ЄС та світі "Секретаріат", чи "Генеральний секретаріат", що свідчитиме про нові підходи та відображатиме загальну філософію оновленої інституції.

Керівник Апарату Верховної Ради також підкреслив важливість вдосконалення структури, створення дослідницької служби, тренінгового центру, діджиталізації процесів, вирішення яких допоможе Апарату, як допоміжному підрозділу, створити всі сучасні умови для успішного виконання народними депутатами покладених на них завдань. 

Вячеслав Штучний зауважив, що реформа може бути успішною за умови  комбінації, що полягає у залученні міжнародних експертів та одночасному врахуванні українського контексту та менталітету, досвіду й особливостей національної державної служби.

Під час заходу Вячеслав Штучний представив членів експертної групи Вестмінстерської фундації за демократію, яка була відібрана на відкритому конкурсі для проведення функціонального обстеження Апарату Верховної Ради.

За словами керівника напряму «Реформа державного управління» Представництва Європейського Союзу в Україні Володимира Кондрачука, підтримка комплексної реформи Парламенту і його функціонування є одним з пріоритетів допомоги ЄС Україні. На його думку, цей захід підтверджує, що Європейський Союз системно підходить до підтримки процесу реформування українського Парламенту в контексті впровадження реформ і реалізації Угоди про асоціацію.

Керівниця групи проектів ПРООН у сфері демократичного врядування Олена Урсу запевнила, що організація робитиме все від неї залежне для того, щоб процес рухався згідно із планом Вестмінстерської фундації за демократію, і пообіцяла надавати всебічну підтримку Апарату Верховної Ради задля досягнення максимальних результатів.

Керівник команди експертів Фундації Серджіо Галіцкій поінформував, що вже відбулася перша підготовча фаза аналізу, і 14 січня команда переходить до другої фази – збору і аналізу даних. Експерти Фундації підкреслили, що не ставлять за мету оцінювати роботу працівників на індивідуальному рівні, і сфокусуються на структурі і організації процесів та функцій Апарату, будуть ділитися ідеями і дослідженнями щодо того, як покращити роботу Апарату. При цьому, всі рішення щодо інституційних змін будуть прийматися самою Верховною Радою України і її керівництвом.

Функціональне обстеження здійснюється на запит Верховної Ради України в рамках Проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи.