Комітет з питань інтеграції України з ЄС підтримав законопроект щодо ратифікації Угоди між урядами України і Литви про працевлаштування та співпрацю у сфері трудової міграції

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 січня 2020, 17:30

Сьогодні, 15 січня, відбулося чергове засідання Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом під головуванням голови Комітету Іванни Климпуш-Цинцадзе.

Під час засідання члени Комітету розглянули та підтримали проєкт Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Литовської Республіки про працевлаштування та співробітництво у сфері трудової міграції (№0021). Проект акта розроблено для забезпечення виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Угодою.

Також під час засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на відповідність їхніх положень законодавству ЄС та/або міжнародно-правовим зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію.

Такими, що в цілому не суперечать законодавству ЄС та/або міжнародно-правовим зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію було визнано проекти законів.№№ 1110, 2431-1, 2509, 2236-1.

Проект Закону №1110 передбачає регулювання діяльності кредитної спілки, удосконалення і розширення напрямів її господарської діяльності, а саме: уточняється визначення терміну «кредитна спілка», а також принципи діяльності та особливості правового статусу кредитної спілки; встановлюється порядок задоволення вимог кредиторів кредитної спілки; визначаються умови та підстави визнання кредитних спілок проблемними і неплатоспроможними; встановлюються особливості членства у кредитній спілці фізичних та юридичних осіб; порядок управління кредитною спілкою; визначається правовий статус асоціацій та об’єднань кредитних спілок, у тому числі як саморегулівних організацій, тощо.

Законопроектом №2431-1 пропонується надати оновлене визначення поняттю спирту коньячного, вина виноградного та їх виробників з прив’язкою такого виробництва до виноградарських зон та природно-виноградарських районів; встановити вимоги до матеріально-технічної бази виробників спирту коньячного та виробників виноробної продукції; встановити заборону виробництва алкогольних напоїв із використанням компонентів несільськогосподарського походження; розширити відповідальність за транспортування, зберігання та реалізацію алкогольних напоїв у тарі з матеріалів, що не передбачені діючим законом; встановлення порядку застосування правил виробництва спирту коньячного та коньяку України після закінчення перехідного періоду за Угодою про асоціацію з ЄС.

Законопроектом №2509 пропонується встановити однаковий рівень пільгових ставок ввізного мита на текстильні матеріали в межах товарних позицій (підпозицій) УКТЗЕД з урахуванням зобов’язань, взятих Україною при вступі до Світової організації торгівлі.

Проектом Закону №2236-1 пропонується заборонити здійснення імпорту електричної енергії з держав, що не є сторонами Енергетичного Співтовариства, крім випадків купівлі-продажу електричної енергії оператором системи передачі з метою забезпечення технологічних перетоків та/або отримання аварійної допомоги від операторів системи передачі суміжних держав на підставі договорів, укладених з відповідними операторами систем передачі. Члени Комітету вважають, що до ухвалення законопроекту Верховною Радою України Україна повинна провести консультації з Європейською Комісією щодо сумісності законопроекту положенням права ЄС.

Окрім цього, члени Комітету затвердили План роботи Комітету на третю сесію ІХ скликання.