Сьогодні, 15 січня, відбулося чергове засідання Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом під головуванням голови Комітету Іванни Климпуш-Цинцадзе.

Під час засідання члени Комітету розглянули та підтримали проєкт Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Литовської Республіки про працевлаштування та співробітництво у сфері трудової міграції (№0021). Проект акта розроблено для забезпечення виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Угодою.

Також під час засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на відповідність їхніх положень законодавству ЄС та/або міжнародно-правовим зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію.

Такими, що в цілому не суперечать законодавству ЄС та/або міжнародно-правовим зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію було визнано проекти законів.№№ 1110, 2431-1, 2509, 2236-1.

Проект Закону №1110 передбачає регулювання діяльності кредитної спілки, удосконалення і розширення напрямів її господарської діяльності, а саме: уточняється визначення терміну «кредитна спілка», а також принципи діяльності та особливості правового статусу кредитної спілки; встановлюється порядок задоволення вимог кредиторів кредитної спілки; визначаються умови та підстави визнання кредитних спілок проблемними і неплатоспроможними; встановлюються особливості членства у кредитній спілці фізичних та юридичних осіб; порядок управління кредитною спілкою; визначається правовий статус асоціацій та об’єднань кредитних спілок, у тому числі як саморегулівних організацій, тощо.

Законопроектом №2431-1 пропонується надати оновлене визначення поняттю спирту коньячного, вина виноградного та їх виробників з прив’язкою такого виробництва до виноградарських зон та природно-виноградарських районів; встановити вимоги до матеріально-технічної бази виробників спирту коньячного та виробників виноробної продукції; встановити заборону виробництва алкогольних напоїв із використанням компонентів несільськогосподарського походження; розширити відповідальність за транспортування, зберігання та реалізацію алкогольних напоїв у тарі з матеріалів, що не передбачені діючим законом; встановлення порядку застосування правил виробництва спирту коньячного та коньяку України після закінчення перехідного періоду за Угодою про асоціацію з ЄС.

Законопроектом №2509 пропонується встановити однаковий рівень пільгових ставок ввізного мита на текстильні матеріали в межах товарних позицій (підпозицій) УКТЗЕД з урахуванням зобов’язань, взятих Україною при вступі до Світової організації торгівлі.

Проектом Закону №2236-1 пропонується заборонити здійснення імпорту електричної енергії з держав, що не є сторонами Енергетичного Співтовариства, крім випадків купівлі-продажу електричної енергії оператором системи передачі з метою забезпечення технологічних перетоків та/або отримання аварійної допомоги від операторів системи передачі суміжних держав на підставі договорів, укладених з відповідними операторами систем передачі. Члени Комітету вважають, що до ухвалення законопроекту Верховною Радою України Україна повинна провести консультації з Європейською Комісією щодо сумісності законопроекту положенням права ЄС.

Окрім цього, члени Комітету затвердили План роботи Комітету на третю сесію ІХ скликання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00