Руслан Стефанчук наголосив на важливості розгляду законопроектів про деолігархізацію і деофшоризацію (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
02 грудня 2019, 12:34

Під час засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) головуючий надав слово Першому заступнику Голови Верховної Ради Руслану Стефанчуку, який звернув увагу на насиченість порядку денного на цьому тижні та поінформував про напрацювання останніх тижнів.

«Я сподіваюсь, що цей тиждень пройде в конструктивній роботі», - сказав він.

Як представник Президента у Верховній Раді, він попросив звернути увагу на необхідність розгляду і прийняття тих законопроектів, які визначені Президентом як невідкладні, зокрема, це законопроекти №1209 і №1210 – так звані закони про деолігархізацію і деофшоризацію. «Це є надзвичайно важливим процесом, який ми повинні започаткувати», - сказав Руслан Стефанчук.

Також перший-віце-спікер наголосив на важливості розгляду законопроекту №2314 – щодо процесуальних фільтрів – «для того, щоб запустити нормальну роботу Верховного суду».

Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслив необхідність розгляду питань, пов’язаних з демонополізацією, зокрема, ринком спирту (№2300).

За його інформацією, планується, що на цьому тижні з Конституційного суду повернуться з позитивними висновками рішення щодо змін до Конституції і їх треба буде розглянути щоб наступної сесії їх можна було затвердити.

Руслан Стефанчук також поінформував, що протягом останніх двох тижнів тривала робота на трьох напрямках. Перший - зміни до Регламенту. Другий: «Закон «Про закони і підзаконні нормативно-правові акти», який напрацьовується разом з Кабінетом Міністрів, зокрема, Міністерством юстиції, і має стати законодавчою основою, законодавчою абеткою для подальшого нормопроектування в державі, якої не було протягом 28 років».

І третій напрямок, - за його словами, робочою групою напрацьовується блок законопроектів, що стосуються народовладдя. «Питання народовладдя – це питання набагато комплексніше, ніж питання референдуму. Воно включає, крім всеукраїнського референдуму, питання місцевого референдуму, народних законодавчих ініціатив, народного законодавчого вето, формування порядку денного, який формується народом для влади та цілий ряд інших ініціатив», - сказав Руслан Стефанчук, додавши, що «не слід спрощувати питання народовладдя. Воно включає в себе комплекс законів і близько восьми законопроектів зараз напрацьовуються».

Говорячи про політико-правову дискусію щодо відкриття ринку сільськогосподарських земель, яка планується на 4 грудня, Представник Президента запевнив: «Слухання будуть реальним парламентським майданчиком, який дасть можливість вислухати кожного і прийняти рішення не з точки зору, хто кому нав’язує інтереси, а з точки зору того, де буде перемога в інтелектуальній дискусії».

Він нагадав, що створення прозорого ринку сільськогосподарської землі було одним із пунктів передвиборчої програми Президента України Володимира Зеленського, якого на виборах підтримали понад 73% громадян. «В принципі, ми можемо говорити, що мандат довіри на реалізацію цього пункту, безперечно, йому був наданий», - підкреслив Руслан Стефанчук.

Він також поінформував про запропоновані Президентом України правки до проекту закону про ринок сільськогосподарської землі, якими пропонується приймати рішення про передачу землі іноземним громадянам виключно за результатами референдуму і зменшити рівень концентрації земель в одних руках: «Я переконаний, що ці правки будуть підтримані, тому що вони є обґрунтованими і такими, що відповідають сьогоднішнім інтересам народу України».

Водночас, Руслан Стефанчук закликав Конституційний суд комплексно розглядати питання 13-14 статей Конституції України, в яких чітко сказано, що питання, пов’язані з реалізацією громадянами права власності на землю регламентується законом. «Те, що сьогодні ми бачимо, це жодним чином не можна вважати гарантуванням громадянину України права власності на землю. Це такий «міжсобойчик», який створений і існує в країні більше 20 років, який не дає можливості реального доступу громадянам до єдиного об’єкта права власності, на який накладається мораторій», - підкреслив Представник Президента, додавши: «Все, що стосується питань, пов’язаних із іноземними громадянами і юридичними особами, бенефіціарами яких є іноземні громадяни, повинно бути питанням референдуму».

Руслан Стефанчук нагадав присутнім, що Верховна Рада прийняла зміни до Регламенту, яким запроваджено планування законопроектної діяльності. Він наголосив: «З лютого Верховна Рада буде працювати за планом законопроектних робіт, тому чекаємо ваших пропозицій до цього плану».

Перший заступник Голови Верховної Ради також виступив з пропозицією: «Більш плідно попрацювати перед Новим роком і використати тиждень 9-13 грудня і як комітетський, і як парламентський».

«Перед нами дуже складний тиждень і бажаю нам його плідно пройти», - підсумував Руслан Стефанчук.