Експозицію «Шведські татусі» фотографа Югана Бевмана, яка демонструє вплив ґендерної рівності у батьківстві на особу й суспільство, розгорнуто в парламенті

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 листопада 2019, 15:23

За ініціативи заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Марини Бардіної в кулуарах ІІІ поверху будинку Верховної Ради України розгорнуто експозицію «Шведські татусі».

Швеція найпершою в світі - у 1974 році - замінила материнську відпустку з догляду за дитиною відпусткою для батьків. Минуло понад 40 років, і зараз близько 25% від загальної тривалості батьківської відпустки беруть татусі.

Фотовиставка складається з портретів татів, які не менше шести місяців провели вдома, доглядаючи своїх дітей. Фотограф Юган Бевман досліджує, чому ці тати вирішили залишитися вдома зі своїми дітьми, який досвід вони отримали, і як це змінило стосунки з їхніми партнерами й дітьми. Юган Бевман використовує портрети татусів з їхніми дітьми в повсякденних ситуаціях, «а також інтерв’ю з ними, щоб зосередити увагу на тих татусях, для яких зв’язок з дітьми, сім’єю важливіший за роботу та кар’єру. Але також увага приділяється батьківській любові, універсальним чинникам, які не залежать від того, мама ви чи тато».

Виставка демонструє вплив ґендерної рівності у батьківстві на особу й суспільство. Фотопроект «Шведські татусі» набув розголосу в світі й вийшов у книжковому форматі англійською мовою. Юган отримав численні нагороди за свої фото, серед яких World Press Photo, POY, Sony Award, NPPA, UNICEF Photography Award, Гран-прі шведського новинного агентства TT і “Фото року в Швеції”.

В Україні відповідно до Закону України “Про відпустки” встановлено два види відпустки: відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, яка надається жінкам, та відпустка для догляду за дитиною, яка може бути використана повністю або частинами мамою, батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами.

На жаль, лише 44% українських чоловіків обізнані про таку можливість, передбачену законом. Зокрема, 63% українських чоловіків вважають, що піклування про маленьких дітей - це обов’язок виключно матері. 27% чоловіків брали відпустку або відгули, коли народилася їхня дитина, при цьому у більшості тривалість такої відпустки не перевищувала 2 тижнів.

На виставці також представлені 4 фотопортрети українських відомих чоловіків разом із дітьми. Незважаючи на зайнятість цих чоловіків, вони проводять зі своїми дітьми увесь вільний час і піклуються про них щодня на рівні з дружинами. Це родини лідера гурту “Антитіла” Тараса Тополі, голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимура Хромаєва, футболістів ФК “Шахтар” Тараса Степаненка та Сергія Кривцова та керівника EdCamp Ukraine Олександра Елкіна.

Фото зроблені українськими фотографами Валентином Кузаном та Григорієм Веприком та фотографинею Ольгою Мурзаєвою. Ці фото увійшли також до проекту “Щастя у 4 руки”, який успішно реалізується UNFPA Україна спільно із Міністерством соціальної політики України з 2015 року. Проект створений задля залучення більшої кількості чоловіків до відповідального батьківства та рівномірного розподілу домашніх обов’язків, що є цінностями глобальної ініціативи MenCare: A global Fatherhood Campaign, до якої приєднався UNFPA.

Ознайомитися з експозицією можна протягом пленарного тижня з 12 до 15 листопада 2019 року в кулуарах ІІІ поверху будинку Верховної Ради України (вул. М. Грушевського, 5).

Вхід за картками акредитації.