У Комітеті з питань екологічної політики та природокористування проведено засідання робочої групи із законодавчого врегулювання питань видобутку бурштину

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
11 жовтня 2019, 12:00

10 жовтня відбулося засідання робочої групи із законодавчого врегулювання питань щодо видобутку бурштину, утвореної за рішенням Комітету з питань екологічної політики та природокористування. До складу утвореної робочої групи під головуванням Голови Комітету, народного депутата Олега Бондаренка увійшли Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, народні депутати України, керівники і власники видобувних підприємств, фахівці, представники надрокористувачів та громадськості.

Під час обговорення учасники засідання дійшли згоди про необхідність негайного законодавчого врегулювання діяльності щодо видобутку бурштину. Зокрема, йшлося про видобуток бурштину і подальші операції з ним, рекультивацію порушених земель, виведення діяльності, пов'язаної з бурштином, з кримінального русла, а також вирішення супутніх соціальних питань.

Учасниками засідання взято до відома інформацію щодо реєстрації у Верховній Раді України поданих Урядом законопроектів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину (№ 2240), про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину (№ 2241) і про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу рентної плати за користування надрами для видобування бурштину (№ 2242).

Зазначеними законодавчими ініціативами: - вирішуються земельні питання доступу до покладів бурштину; - забезпечується введення суворої відповідальності за недотримання вимог рекультивації землі та обов’язок компенсації понесених втрат; - запроваджується єдиний дозвіл на розвідку з правом видобування строком на 5 років на ділянки до 10 га із визначенням початкової вартості продажу на аукціоні; - вводиться тимчасовий мораторій на вивезення необробленого бурштину за кордон та вимога застосування сертифікованого обладнання для його комплексного видобутку; - прибирається низка дублюючих та архаїчних погоджень (зокрема, гірничий відвід, та дозвіл на зняття родючого шару); - знижується ставка рентної плати за видобування бурштину з 25 до 15% із відрахуванням 30% на користь місцевих громад (ОТГ); - вводиться кримінальна відповідальність за незаконне видобування корисних копалин та адміністративна відповідальність - за порушення встановлених законодавством обов’язкових  вимог щодо видобутку корисних копалин.

Як зазначив голова робочої групи, Голова Комітету, народний депутат О.Бондаренко, над законопроектами потрібно наполегливо попрацювати, щоб запропоновані підходи і зміни можна було використати в подальшому для реформування галузі надрокористування, а для бурштину - створити цивілізований внутрішній і зовнішній ринок в Україні.

Також голова робочої групи запропонував створити підгрупи за напрямками, зокрема щодо видобутку, геологічного вивчення і надрокористування, рекультивації земель, соціальних питань, економічних питань.

Секретарем робочої групи обрано голову підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів, народного депутата Зіновія Андрійовича. Учасникам засідання запропоновано подати свої пропозиції секретарю робочої групи.

Наступне засідання робочої групи відбудеться 16 жовтня.