10 жовтня відбулося засідання робочої групи із законодавчого врегулювання питань щодо видобутку бурштину, утвореної за рішенням Комітету з питань екологічної політики та природокористування. До складу утвореної робочої групи під головуванням Голови Комітету, народного депутата Олега Бондаренка увійшли Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, народні депутати України, керівники і власники видобувних підприємств, фахівці, представники надрокористувачів та громадськості.

Під час обговорення учасники засідання дійшли згоди про необхідність негайного законодавчого врегулювання діяльності щодо видобутку бурштину. Зокрема, йшлося про видобуток бурштину і подальші операції з ним, рекультивацію порушених земель, виведення діяльності, пов'язаної з бурштином, з кримінального русла, а також вирішення супутніх соціальних питань.

Учасниками засідання взято до відома інформацію щодо реєстрації у Верховній Раді України поданих Урядом законопроектів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину (№ 2240), про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину (№ 2241) і про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу рентної плати за користування надрами для видобування бурштину (№ 2242).

Зазначеними законодавчими ініціативами: - вирішуються земельні питання доступу до покладів бурштину; - забезпечується введення суворої відповідальності за недотримання вимог рекультивації землі та обов’язок компенсації понесених втрат; - запроваджується єдиний дозвіл на розвідку з правом видобування строком на 5 років на ділянки до 10 га із визначенням початкової вартості продажу на аукціоні; - вводиться тимчасовий мораторій на вивезення необробленого бурштину за кордон та вимога застосування сертифікованого обладнання для його комплексного видобутку; - прибирається низка дублюючих та архаїчних погоджень (зокрема, гірничий відвід, та дозвіл на зняття родючого шару); - знижується ставка рентної плати за видобування бурштину з 25 до 15% із відрахуванням 30% на користь місцевих громад (ОТГ); - вводиться кримінальна відповідальність за незаконне видобування корисних копалин та адміністративна відповідальність - за порушення встановлених законодавством обов’язкових  вимог щодо видобутку корисних копалин.

Як зазначив голова робочої групи, Голова Комітету, народний депутат О.Бондаренко, над законопроектами потрібно наполегливо попрацювати, щоб запропоновані підходи і зміни можна було використати в подальшому для реформування галузі надрокористування, а для бурштину - створити цивілізований внутрішній і зовнішній ринок в Україні.

Також голова робочої групи запропонував створити підгрупи за напрямками, зокрема щодо видобутку, геологічного вивчення і надрокористування, рекультивації земель, соціальних питань, економічних питань.

Секретарем робочої групи обрано голову підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів, народного депутата Зіновія Андрійовича. Учасникам засідання запропоновано подати свої пропозиції секретарю робочої групи.

Наступне засідання робочої групи відбудеться 16 жовтня.


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 11:11
19 квітня 2024 09:47
19 квітня 2024 09:39
18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37