Огляд головних тем «Голосу України» від 18 липня

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 липня 2019, 09:34

Сьогодні у «Голосі України»:

П'ята річниця перерваного ракетою агресора мирного польоту

Ухвалено важливі документи про нову конструкцію освітнього простору

Замість мовного закону обговорювали загрози, що несе Москва

Закон про мову - це закон про майбутнє і безпеку держави

Хто взуває країну?

 

П'ята річниця перерваного ракетою агресора мирного польоту

17 липня 2014 року цивільний "Боїнг-777" Малайзійських авіаліній, що прямував з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий у небі над окупованим Донбасом. На його борту перебувало 298 людей. Ніхто не вижив.

Справу про катастрофу "Боїнга" розслідує Міжнародна спільна слідча група (МССГ), представлена п'ятьма країнами: Малайзія, Нідерланди, Бельгія, Австралія, Україна. Росія від участі в спільному розслідуванні групи відмовилася. На місце катастрофи авіалайнера тривалий час слідчих не допускали проросійські бойовики, зачищаючи докази злочину. За п'ять років після трагедії доведено, що цивільний літак збила ракета, випущена 53-ю бригадою ППО РФ. Однак Москва не визнає причетності до катастрофи... (читайте у «Голосі України» на 1, 5 стор. >>> article/319512)

Ухвалено важливі документи про нову конструкцію освітнього простору

Під час брифінгу представники Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти прозвітували про свою роботу.

Як зауважив Перший заступник голови комітету Олександр Співаковський, кожному виборцю важливо почути від народних депутатів про те, чим вони займалися протягом своєї роботи в законодавчому органі влади.

У восьмому скликанні Комітет з питань науки і освіти представляли тільки сім парламентаріїв. Утім, вони провели 111 засідань, 26 з яких відбулися в розширеному форматі із залученням великої кількості експертів. (читайте у «Голосі України» на 1-2 стор. >>> article/319515)

Замість мовного закону обговорювали загрози, що несе Москва

Країни Заходу використали засідання Ради Безпеки ООН у вівторок, щоб висловити низку претензій до РФ.

Рада Безпеки ООН у вівторок за ініціативою Росії мала розглядати український мовний закон, який набув чинності 16 липня. Це друга спроба Москви скликати засідання саме з цього питання. У середині травня пропозицію Кремля було заблоковано делегаціями США та європейських держав. Цього ж разу країни Заходу використали засідання, щоб висловити низку претензій до РФ. Більшість з них дотримується думки, що винесення такого питання на розгляд не має нічого спільного з безпекою, оскільки Кремль сам нічого не робить задля забезпечення миру на сході України. (читайте у «Голосі України» на 1, 5 стор. >>> article/319513)

Закон про мову - це закон про майбутнє і безпеку держави

У Львові на концерті під час акції "Мова об'єднує", який відбувся на велелюдній площі біля пам'ятника Тарасові Шевченку, виступив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Він нагадав, що на сцені унікальна ситуація, бо коли приймають закон, перший підпис ставить голова комітету, другий - Голова Верховної Ради і заключний - Президент України. І вони всі сьогодні на сцені. Після цих слів п'ятий Президент України Петро Порошенко, глава парламенту Андрій Парубій та голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький під бурхливі овації львів'ян взялися за руки і привітали учасників урочистостей. (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/319518)

Хто взуває країну?

Кожні сім-вісім пар взуття з десяти до нас ввозять контрабандою, але наш уряд зберігає філософський спокій.

Торік вітчизняні вітчизняні взуттєві фабрики збільшили обсяги виробництва на 5,2%, поставивши споживачам 24,5 мільйона пар взуття. Можуть випускати набагато більше, однак їх стримує дев'ятий вал дуже "хитрого" імпорту, "секонд-хенду" та відверта контрабанда.

Про стан речей у галузі, проблеми, що заважають взуттєвикам працювати набагато ефективніше, та можливі шляхи виходу з патової ситуації розповідає президент громадської організації "Ліга українських виробників взуття, шкіргалантереї та шкіряних виробів" Олександр Бородиня. (читайте у «Голосі України» на 4 стор. >>> article/319525)

 

Повний випуск «Голосу України» від 18.07.2019 на сайті http://www.golos.com.ua