Комітет з питань Європейської інтеграції рекомендує парламенту ратифікувати Угоду про позику (проект "Україна - розвиток через Інтернет") між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку

19 грудня 2003, 13:16

Ратифікація угоди про позику (проект "Україна - розвиток через Інтернет") між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) дасть змогу одержати Україні позику в розмірі 5 млн. доларів США для реалізації зазначеного проекту.

На засіданні зазначалося, зо проект передбачає запровадження сучасних Інтернет-технологій та електронних комунікацій у державному управлінні, приватному секторі, налагодження обміну інформацією між представниками органів державної влади і громадськості, залучення додаткових фінансових ресурсів для розвитку інформаційних технологій в Україні.

Його метою є підвищення ефективності роботи певних урядових установ, в яких передбачається тестування систем розроблених під час реалізації проекту шляхом запровадження інноваційних моделей у процес документообігу та прийняття рішень у сфері держаних закупівель з використанням інформаційних та комунікаційних технологій, посилення ролі суспільства у процесах управління в пілотному регіоні, створення можливостей, у тому числі розробка нормативно-правових актів, для здійснення комерційних угод через мережу Інтернет.

Цей проект, наголосили члени Комітету, є складовою стратегії допомоги Україні Світовим банком, а також частиною Національної програми інформатизації України. Слід зауважити, що за величиною ця позика є найменшою серед позик, які були надані Україні протягом 2000-2003 років.

Рішення про виділення цієї позики було схвалено Радою директорів МБРР 29 квітня 2003 року, початок реалізації проекту заплановано на січень 2004 року.

Часткове фінансування (у розмірі 1 млн. доларів США) проекту "Україна - розвиток через Інтернет" буде відбуватися за рахунок Державного бюджету України. Відповідні видатки закладено в держбюджеті на 2004 рік.

Члени Комітету зауважити, що за предметом правового регулювання проект закону не належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства ЄС.