Пленарне засідання 24 грудня 2002 року

24 грудня 2002, 17:31

У ВІВТОРОК, 24 ГРУДНЯ, ДРУГА СЕСІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЧЕТВЕРТОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Відкрив ранкове засідання Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН. Він поінформував народних депутатів про хід міжфракційних консультацій щодо виходу з парламентської кризи.

Присутні в залі вшанували хвилиною мовчання пам'ять 42 громадян України та 6 громадян Російської Федерації. Вони загинули внаслідок аварії літака АН-140 української авіакомпанії "Аероміст" (Харків) 23 грудня в районі міста Трабзон (Туреччина). Усі пасажири - фахівці авіабудівних підприємств України та РФ, які летіли до міста Ісфахан для участі в урочистостях з приводу випуску другого літака "Іран-140" спільного українсько-іранського виробництва та в нараді підприємств, що задіяні в постачанні комплектуючих для виробництва цього літака.

Зі словом, присвяченим пам'яті засновника Народного Руху України В'ячеслава Чорновола, звернувся до колег народний депутат України Геннадій УДОВЕНКО.

Далі, на пропозицію керівників фракцій і груп, оприлюднену головуючим, відбулися збори народних депутатів України з питань поточного моменту. Виступили: Адам МАРТИНЮК, Роман ЗВАРИЧ, Микола ОНІЩУК, Володимир ЗАЄЦЬ, Олександр БАНДУРКА, Олександр МОРОЗ, Юлія ТИМОШЕНКО, Сергій ІВАНОВ, Катерина ВАЩУК, Валерій ПУСТОВОЙТЕНКО, Микола ГАПОЧКА, Віктор ЮЩЕНКО, Микола НОЩЕНКО, Геннадій САМОФАЛОВ, Станіслав НІКОЛАЄНКО, Анатолій МАТВІЄНКО, Леонід КРАВЧУК, Василь ГАВРИЛЮК, Віктор МУСІЯКА, Юрій КОСТЕНКО, Петро СИМОНЕНКО, Григорій ДАШУТІН, Володимир АВРАМЕНКО, Володимир ЧЕРНЯК, Михайло ПАВЛОВСЬКИЙ, Іван ЗАЄЦЬ, Володимир БРОННИКОВ, Микола КАРНАУХ, Валерій МІШУРА, інші народні депутати України.

Йшлося про те, як вийти з "глухого кута", знайти прийнятний правовий шлях перегляду рішень, прийнятих 17 грудня за принципом відступу від Регламенту, що й стало початком кризових явищ в роботі парламенту. Пропонувалось: не зважаючи на те, хто "правіший", а хто "лівіший", створити Робочу групу з представників усіх фракцій і груп, яка підготувала б політичний документ компромісу більшості й опозиції.

Багато хто з промовців підкреслював необхідність якомога швидше розблокувати роботу. До цього зобов'язує, наголошувалось, невідкладність прийняття цілої низки законодавчих актів. Зокрема, Закону про Держбюджет-2003, змін й доповнень до Закону про запобігання та протидію відмиванню "брудних" коштів.

Головуючий В.М.ЛИТВИН, підбиваючи підсумки розмови, зазначив, що вийшла вона конструктивною, корисною. ЛИТВИН В. закликав колег-парламентаріїв повірити в свої сили, знайти порозуміння. Щоб не було в нас "переможців" і "переможених". Щоб не було конфронтаційних підходів. Щоб парламент став цілісним організмом. Давайте повернемо собі честь і гідність, закликав він. Тоді нас визнаватимуть як повноцінну гілку влади.

Голова Верховної Ради запропонував провести під час обідньої перерви заключну міжфракційну консультацію, щоб уже на вечірньому засіданні продовжити законотворчу роботу.

ПІСЛЯ ОБІДНЬОЇ ПЕРЕРВИ У ВІВТОРОК, 24 ГРУДНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Голова Верховної Ради В.ЛИТВИН повідомив про результат переговорів керівників фракцій і груп, що відбулися в перерві. Він зазначив, що усі сторони прагнуть компромісу, але є розбіжності у шляхах його досягнення. Було внесено й ухвалено пропозицію, щоб вечірнє засідання провести в режимі прийняття рішень. Для узгодження спірних питань народні депутати визнали за доцільне знову зробити півгодинну перерву для остаточних консультацій. За їх підсумками було внесено пропозицію проголосувати проект Постанови Верховної Ради щодо деяких заходів по забезпеченню її роботи. Постанову було ухвалено. В ній йдеться про наступне:

"Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

1. З метою розблокування роботи Верховної Ради України створити узгоджувальну комiсiю у складi по одному представнику вiд кожної депутатської фракцiї i групи.

2. Оголосити мораторiй на змiну керiвництва комiтетiв Верховної Ради України до моменту пiдписання полiтичної угоди мiж депутатськими фракцiями i групами.

3. Визнати такою, що не набрала чинностi, Постанову Верховної Ради України "Про голiв i перших заступникiв голiв комiтетiв Верховної Ради України четвертого скликання, Голову i першого заступника Голови Спецiальної контрольної комiсiї Верховної Ради України з питань приватизацiї" № 342-IV, а також такою, що втратила чиннiсть, Постанову Верховної Ради України "Про порядок проведення голосування щодо прийняття рiшень з окремих питань, якi належать до повноважень Верховної Ради України i включенi або згiдно з чинним законодавством вважаються включеними до порядку денного другої сесiї Верховної Ради України четвертого скликання" вiд 17 грудня 2002 року № 339-IV".

Далі, за пропозицією Комітету з питань фінансів і банківської діяльності (доповідав Віктор КАПУСТІН), було прийнято в першому читанні Закон про внесення змін до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом".

Відбулася коротка дискусія з процедури. Її сутність зводилася до того, щоб ретельно вивірити документ і, враховуючи висловлені поради та зауваження, в цілому ухвалити зміни та доповнення до зазначеного Закону. Пропозицію було підтримано.

Голосування продовжувалось.

В цілому було ухвалено: Закон про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо платників податку); Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань справляння акцизного збору; Закон про внесення змін до Митного кодексу України (щодо терміну введення його в дію); Закон про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (щодо розширення податкової бази).

Прем'єр-міністр України Віктор ЯНУКОВИЧ, який брав участь у засіданні, подякував народним депутатам за роботу, зокрема прийняття згаданих невідкладних законів.

Було внесено пропозицію: в середу, 25 грудня, також працювати в режимі прийняття рішень.
На цьому вечірнє засідання завершилось.