Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо забезпечення функціонування місцевого самоврядування)"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
28 квітня 2015, 11:37

 

Як зазначалося на засіданні Комітету, метою законопроекту за №2639 є  унеможливлення блокування роботи органів місцевого самоврядування, а саме залишення сільських, селищних, міських рад без голів до проведення чергових місцевих виборів у 2015 році.

Проектом пропонується скасувати заборону виплати пенсій працюючим пенсіонерам на виборних посадах в органах місцевого самоврядування з метою забезпечення їх роботи.

"У зв'язку з тимчасовою забороною виплати пенсій сільським, селищним, міським головам за останній час велика кількість таких осіб написали заяви на звільнення зі служби у зв'язку з виходом на пенсію. Таким чином, громада втрачає законно обраного нею представника. Дострокове припинення повноважень особами, які перебувають на виборних посадах, тягне за собою необхідність проведення позачергових виборів сільських, селищних, міських голів у різних областях України. А це є неможливим в умовах сьогодення, зважаючи на дефіцит коштів у державі та проведення чергових місцевих виборів у жовтні цього року", - зазначила голова Комітету Людмила Денісова.

Вона наголосила, що в такий важливий для країни час довгоочікуваної децентралізації влади масове звільнення керівників сіл, селищ, міст може призвести до гальмування реформування місцевого самоврядування, зокрема, об'єднання територіальних громад, що є недопустимим.

"Розуміючи цю проблему, та те, що чергові місцеві вибори мають відбутися вже в поточному році, постає нагальна потреба в їх проведенні з метою недопущення залишення місцевих рад без голів, поновленні  виплати пенсій працюючим пенсіонерам на виборних посадах в органах місцевого самоврядування. Після виборів норма про скасування пенсій таким особам буде поновлена", - підкреслила Людмила Денісова.