31 березня 2023
1400

Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг проведе круглий стіл на тему: «Значення та актуальність запровадження механізму гарантії походження електричної енергії, виробленої з ВДЕ».

Гарантії походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії - електронний документ, який підтвержує, що частка або визначена кількість електричної енергії вироблена з відновлюваних джерел енергії.

Використання гарантій походження дозволяє європейським бізнесам та українським експортерам до країн ЄС підтверджувати використання чистої енергії, й таким чином — слідувати нормам ЄС щодо кліматичних цілей декарбонізації, підтверджувати корпоративну відданість цілям сталого розвитку.

Створення механізму видачі, використання та припинення дії гарантій походження електричної енергії, виробленої з ВДЕ, стимулюватиме розвиток відновлюваної енергетики, що є одним із пріоритетів державної політики України в електроенергетичному комплексі, а також відповідатиме прагненням України стати рівноправним суб’єктом нової кліматично нейтральної політики ЄС (European Green Deal).

На круглому столі планується заслухати презентацію законопроекту щодо запровадження гарантії походження електричної енергії, виробленої з ВДЕ, обговорити актуальність системи видачі гарантій походження електричної енергії з ВДЕ для експортерів в рамках майбутнього запровадження механізму вуглецевого коригування на кордоні з ЄС (CBAM) та заслухати представників бізнесу (експортерів), які використовуватимуть гарантії походження енергії при продажі своїх товарів до країн ЄС.

Учасниками круглого столу будуть: народні депутати України – члени Комітету, представники Міністерства енергетики, ДП «Гарантований покупець», Держенергоефективності, НКРЕКП, АТ «Оператор ринку», Європейської Бізнес Асоціації, Українського союзу промисловців і підприємців, Американської торговельної палати в Україні.

Комітет запрошує до участі усіх зацікавлених в цій тематиці.

Для участі у заході просимо звертатися до Секретаріату Комітету.

Телефон: +380636837936 або електронна пошта: havva@rada.gov.ua.

 

 


Повернутись до календаря подій
Ще анонсовані події
Відвідай пленарне засідання!
Станьте свідком роботи парламенту крaїни — подайте заяву на відвідання пленарного засідання онлайн!
Подати заявку Правила перебування