20 жовтня 2021
0900

 

20 жовтня 2021 року о 9:00 у приміщенні Верховної Ради України (кулуари 1-го поверху) розпочнеться інформаційно-просвітницька акція «Рожевий жовтень – міжнародний місяць боротьби з раком молочної залози», міжнародним символом якого є рожева стрічка.

Акція проводиться До Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози.

 Народні депутати, члени українського Уряду, працівники Апарату Верховної Ради, журналісти отримають інформаційні матеріали, ознайомляться з експозицією щодо даної проблеми.

Рак молочної залози (РМЗ) – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок в усьому світі. Сьогодні в Україні ця хвороба посідає перше місце в структурі онкозахворювань та смертності від раку у жінок. Рівень захворюваності на рак молочної залози має тенденцію до постійного зростання у всіх країнах-членах Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ). Україна – не є винятком і за останні 20 років кількість випадків захворювання на РМЗ зросла у 2,8 разів.

Добре відомо, що рак молочної залози є не лише медичною, а й одночасно суспільною проблемою, яка в Україні поглиблюється через:

- брак інформації про захворювання для населення

- відсутність якісних програм ранньої діагностики, гарантованих державою

- нестачу сучасного діагностичного обладнання (мамографів)

- брак підготовлених фахівців для променевої діагностики

- вкрай обмежений доступ сільського населення до діагностики

- брак державних коштів на гарантоване безкоштовне лікування у випадку раку

- відсутність програм реабілітації після лікування

Проте, як свідчить Європейський досвід боротьби з цим захворюванням, виявлений на ранніх стадіях РМЗ у 90% є виліковним. Отже широка інформованість населення та якісна сучасна діагностика є головною зброєю у боротьбі з цією хворобою. В країнах Європейського Союзу з 2001 р. впроваджуються програми ранньої діагностики, що базуються на регулярному обстеженні жінок віком 50-69 років за допомогою мамографії (рентген молочних залоз). Виявлення раку на ранніх стадіях та гарантоване якісне лікування дозволило знизити показники смертності в окремих країнах Європейського Союзу у вище зазначеній віковій групі на 35%, та суттєво підвищити якість життя хворих на рак молочної залози.

Акція проводиться з метою привернути увагу та поінформувати народних депутатів та членів українського Уряду щодо вкрай актуальної проблеми сьогодення – раку молочної залози, а також закликати до необхідності комплексного вирішення цієї проблеми за підтримки держави.

Ініціаторами проведення спільної акції стали депутати і депутатки, що входять до міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» та Благодійний Фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї».

З 12.00 до 12.30 у межах проведення заходів у прес-центрі Верховної Ради України (кулуари 3-го поверху будівлі Парламенту)  відбудеться прес-конференція за участю співголів МФО «Рівні можливості», народних депутатів та депутаток України Олени Кондратюк, Марини Бардіної, Олексія Жмеренецького, Марії Іонової, Інни Совсун, а також народної депутатки України Вагнєр Вікторії.

Акція проводиться за адресою: м. Київ, вул. М. Грушевського, 5, кулуари 1-го поверху будівлі Парламенту.

Додаткові питання:

Дмитро Воюта, адміністративний асистент секретаріату МФО «Рівні можливості», +380 99 025 44 01.

 

До уваги ЗМІ

Присутність представників ЗМІ в адміністративному будинку Верховної Ради України (м. Київ, вул. М. Грушевського, 5) регламентується  Розпорядженням 320 від 06.10.2021.

 


Повернутись до календаря подій
Ще анонсовані події
Відвідай пленарне засідання!
Станьте свідком роботи парламенту крaїни — подайте заяву на відвідання пленарного засідання онлайн!
Подати заявку Правила перебування