16 липня 2020
1500

 

 

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України, спільно  з редакцією газети «Голос України», Українським Національним інформаційним агентством «УКРІНФОРМ», Центральним державним кінофотофоноархівом України імені Г.С. Пшеничного та Центральним  державним архівом вищих органів влади та управління України, презентують тематичну документальну експозицію до 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України.


Декларація ухвалювалася в часи розпаду СРСР, під тиском суспільних настроїв. Народним депутатам під час І-ї сесії Верховної Ради І скликання (1990-1994 роки) доводилося працювати в умовах стрімких геополітичних змін і соціально-політичних процесів. Протягом 60 днів першої сесії новообраного парламенту було ухвалено найголовніший для країни документ, що проголошував державний суверенітет України. День прийняття Декларації був оголошений святковим і вихідним на всій території України.

Представлені в експозиції фотографії, хронікальні кінокадри та друковані видання розповідають про напружену і динамічну роботу народних обранців в сесійній залі будинку Верховної Ради, про законодавчі рішення парламенту, що стали доленосним для всієї країни і кардинально змінили хід історії, про демократичні піднесення і настрої суспільства, про спільні бажання людей і влади будувати нову незалежну європейську країну! 

Перед проведенням урочистого засідання народні депутати України та гості парламенту зможуть побачити  перше друковане видання Декларації (1990 року), а також ознайомляться з офіційними виданнями, монографіями, аналітичними матеріалами та матеріалами конференцій, збірниками, в яких висвітлюються події, пов’язані з прийняттям Декларації про державний суверенітет України.

 Оглянути експозицію можна в кулуарах І та ІІ поверхів будинку парламенту (вул.М.Грушевського,5).


Повернутись до календаря подій
Ще анонсовані події
Відвідай пленарне засідання!
Станьте свідком роботи парламенту крaїни — подайте заяву на відвідання пленарного засідання онлайн!
Подати заявку Правила перебування