16 січня 2020
1200

Представникам засобів массової інформації необхідно акредитуватися на подію

Акредитуватися

  Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник на честь Василя Великого та свята Водохрещі в кулуарах другого поверху будинку Верховної Ради України представить одноденну експозицію з фондів Заповідника, на якій можна побачити ікону «Трійця Новозавітна» та хрест напрестольний з композицією «Хрещення» (Богоявлення).

Майстри іконопису використовували 3D технології ще у ХVIII-XIX століттях! Ікона «Трійця Новозавітна»  належить до того рідкісного типу, що історіографії отримав назву трисценорама ( з грецької: три, сцена, вид) й означає художній виріб на якому під різними кутами видно  три зображення. Інколи такі ікони називають ще «Троєзорами».

Унікальна ікона «Трійця Новозавітна» ( ХІХ ст.) з фондів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника тривалий час займала видне місце в церкві «Всіх Святих» на горі Щекавиця в Києві, а з 30-х роках минулого століття її було передано в Музей. Нещодавно ікону  реставрували.

Представлений хрест напрестольний – один з кращих зразків традиційного православного мистецтва, використовувався під час богослужіння в храмах. Створив хрест напрестольний відомий український золотар ХVІІІ ст., Іван Равич (1677-1762).

У святкові дні символічно представити в національному парламенті ці реліквії, як символ культурних традицій українського народу і його матеріальної, культурної спадщини.

Під час відкриття експозиції народних депутатів України, помічників народних депутатів, співробітників Апарату Верховної Ради України, представників ЗМІ привітають колядками і щедрівками вокальний ансамбль Муніципального закладу вищої освіти «Київська Академія мистецтв» та Вокальний ансамбль «Академія».

Відкриття експозиції відбудеться в кулуарах ІІ поверху будинку Верховної Ради України (вул.М.Грушевського,5) 16 січня 2020 року о 12.00.

Вхід за картками акредитації.


Повернутись до календаря подій
Ще анонсовані події
Відвідай пленарне засідання!
Станьте свідком роботи парламенту крaїни — подайте заяву на відвідання пленарного засідання онлайн!
Подати заявку Правила перебування