10 квітня 2019
1500

Представникам засобів массової інформації необхідно акредитуватися на подію

Акредитуватися


Парламентські слухання на тему: «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки» (м. Київ, вул. Грушевського, 5, сесійна зала).

Мета парламентських слухань полягає у необхідності обговорення ключових проблем у сфері освіти і науки, розв’язання яких забезпечить збалансований розвиток і збереження людського капіталу в Україні, ефективне використання інтелектуального потенціалу та сприятиме створенню конкурентоспроможної ринкової економіки. Парламентські слухання також допоможуть визначити ключові завдання органів державної влади України, місцевого самоврядування та громадянського суспільства, необхідних для досягнення цієї мети.

У структурі національного багатства багатьох розвинених країн домінує людський капітал, який складає від 2/3 до 3/4 від загальної величини національного багатства. Тому актуальність і важливість розгляду вищезазначеного питання полягає в необхідності збереження та розвитку людського капіталу як стратегічного ресурсу та основного фактора економічного зростання, який би забезпечив збалансований розвиток України, економічний прорив та довгострокові конкурентні переваги.

Основними важелями впливу на розвиток людського капіталу можна вважати науку, освіту, охорону здоров'я та їх зв'язок зі створенням загальноекономічного добробуту народу або держави. Вкрай важливе і особливе місце у формуванні та розвитку людського капіталу посідає наука та інновації, які залучені у процеси самореалізації вже сформованого людського капіталу для забезпечення економічного зростання та системного розвитку всіх сфер життєдіяльності людини, суспільства і держави.

Позиціювання України в міжнародних рейтингах свідчить, що наявність освіченого працездатного людського ресурсу залишається конкурентною перевагою національної економіки, а стан його використання та збалансований розвиток є визначальним фактором посилення її інноваційної спроможності. Проте, Україна неефективно використовує свій освітній, інноваційний та науковий потенціал для економічного зростання та забезпечення конкурентоспроможності на регіональному (субрегіональному) і глобальному рівнях.

Незважаючи на значну кількість нормативно-правових актів, що регламентують освітню, наукову, науково-технічну та інноваційну діяльність, державна політика України щодо розвитку та використання людського капіталу взагалі, та, особливо у цих сферах наразі є недостатньо визначеною. Крім того, нагальною залишається проблема визначення пріоритетів розвитку суспільства і держави, формування ефективної системи стратегічного планування в Україні та державної стратегії розвитку науки, технологій та інноваційної діяльності.

Отже, наслідком дискусії на парламентських слуханнях повинні стати комплексні зміни до законодавства, спрямовані на вирішення проблем у сфері освіти і науки, що дозволить зберегти,  збалансовано розвивати та управляти людським потенціалом і людським капіталом.

До участі у роботі слухань запрошені народні депутати України, представники Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій і обласних рад, Національної академії наук України, національних галузевих академій науки, закладів освіти та наукових установ, роботодавців, громадських освітянських і студентських організацій.


Запрошуємо також фахівців та експертів взяти участь у цьому заході та до 11 березня 2019 року надати Комітету інформаційно-аналітичні матеріали з питання парламентських слухань, пропозиції до рекомендацій парламентських слухань та інформацію про участь у слуханнях (ПІБ, посада, контактний телефон, електронна адреса).

Вказані вище матеріали просимо надіслати в друкованому вигляді на адресу Комітету та електронну версію у форматі Word на адреси: kno@v.rada.gov.ua; levchuk-o@v.rada.gov.ua.

Постанова про проведення парламентських слухань (№ 2677-VIII від 05 лютого 2019р.): https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/2677-19

 Вхід за картками акредитації через 1-й під’їзд


Повернутись до календаря подій
Ще анонсовані події
Відвідай пленарне засідання!
Станьте свідком роботи парламенту крaїни — подайте заяву на відвідання пленарного засідання онлайн!
Подати заявку Правила перебування