Протягом тижня українська делегація плідно працювала на майданчиках Асамблеї.  

У останній день засідання українські парламентарії доповідали щодо насилля в Інтернеті та права дітей на безпечне цифрове середовище. Від української делегації виступили народні депутатки Ірина Констанкевич та Лариса Білозір, які зупинилися на особливостях впливу мереж та дезінформації на дітей під час війни.

«У війну злочинці можуть просити e дітей дані про військових, в інтернеті також — засилля насильницького контенту. Захист дітей від насильства в цифровому середовищі — питання, яке потребує великої уваги та негайних дій. Особливо в обставинах війни — діти є найвразливішою категорією споживачів інформації», — зазначила Ірина Констанкевич.

За останніми даними між­на­род­но­го дос­лідниць­ко­го про­єк­ту ESPAD, ли­ше 6,7 % опи­та­них під­літків в Ук­ра­їні не ко­рис­ту­ють­ся со­ці­аль­ни­ми ме­ре­жами, май­же 45 % під­літків про­во­дять у со­ці­аль­них ме­ре­жах до трьох го­дин на день, а ще приб­лизно 50 % — 4 та біль­ше го­дин.

Парламентарка наголосила, що реальне життя українських дітей в умовах нападу росії супроводжується ще більшими загрозами. Щодня над головами українців нависає загроза не лише піддатися насильству в інтернеті, а й померти від російської ракети.

Разом із тим, злочинці зараз часто налагоджують контакти з дітьми в інтернеті, аби вимагати від них інформацію щодо розміщення баз військових та стратегічних об’єктів. Окрім збору даних, країна-окупант займається активним поширенням дезінформації, з метою посіяти паніку, зневіру, розбрат, дискредитувати органи влади, Сили безпеки і оборони, волонтерів.

«Україна робить багато з метою протидії впливу подібним операціям. Важливо порушувати цю тему на міжнародному рівні. Обговорення питання у ПАРЄ — знаковий крок у боротьбі проти насильства в інтернеті та поширення дезінформації, фейків та даних», — підкреслила народна депутатка.

Зі свого боку членкиня делегації Лариса Білозір під час виступу також підкреслила важливість захисту дітей від онлайнового насилля у час російсько-української війни.

Вона закцентувала, що весь світ сьогодні спостерігає онлайн за російською агресивною війною, справжнім насильством, яке порушує фундаментальні права українських дітей: право на життя, безпеку, освіту та медичну допомогу.

Разом із тим, за її словами, російська агресія ведеться не лише на полі бою, але й у онлайн-просторі, де діти, особливо вразливі до такого впливу, стають мішенню ворожої пропаганди.


«Щоб гарантувати безпеку наших дітей в Інтернеті, нам потрібна всеосяжна правова база, яка повинна включати перевірку віку на веб-сайтах, проактивні заходи для захисту дітей молодшого віку від шкідливого контенту, а також надійні освітні програми як у школах, так і для родин. На превеликий жаль, українські діти сьогодні вивчають воєнний період історії не з інтернету чи книжок, а з власного життя», — підкреслила під час своєї промови парламентарка.

Вона нагадала делегатам Асамблеї, що українські діти гинуть у своїх ліжках уві сні, у пологових будинках, на дитячих майданчиках, у машинах під час евакуації. І навіть сьогодні, під час проведення сесії, діти гинуть від ракет і безпілотників у Дніпрі.

«Політика росії щодо українських дітей є частиною геноциду нашої нації. Закликаю до спільної роботи на національному та міжнародному рівнях, щоб захистити дітей України, створити суспільство, в якому діти можуть процвітати, самовиражатися та брати повноцінну участь у цифровому та реальному світі, будучи захищеними від війни та шкоди», — наголосила насамкінець Лариса Білозір.

Наступна сесія ПАРЄ має відбутися вже влітку, де українська делегація продовжуватиме відстоювати інтереси України та залучати міжнародну спільноту до об’єднаної боротьби проти країни-агресора росії. 

 








 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17